SpaceX изстреля днес изключително успешната си ракета Falcon 9 в

...
SpaceX изстреля днес изключително успешната си ракета Falcon 9 в
Коментари Харесай

Илън Мъск празнува 200-ия полет на своята ракета Falcon 9

SpaceX изстреля през днешния ден извънредно сполучливата си ракета Falcon 9 в Космоса за 200-ти път, като разположи още 53 интернет спътника Starlink в орбита, написа Daily Mail.

Основният крайъгълен камък идва единствено седмици преди дълго чаканият галактически транспортен съд на Илън Мъск за Марс, Starship, би трябвало да направи първия си орбитален полет.

Falcon 9 е най-безопасната и опитна дейна американска ракета и единствената сега сертифицирана за превозване на хора до Международната галактическа станция.

Превозното средство направи два века излитания, когато излетя в космоса по-рано тази заран (четвъртък), откакто изстреля от галактическия център Кенеди на НАСА във Флорида в 07:58 GMT (02:58).

Захранвана от ускорител от първи стадий, ракетата беше снабдена с 53 спътника Starlink, с което общият брой в орбита към този момент надвишава 3800.

Тази първа степен по-късно се върна на Земята, докосвайки безпилотния транспортен съд A Shortfall of Gravitas на SpaceX към 8 минути и 45 секунди след излитането.

Това беше четвъртото изстрелване на спътници Starlink до момента тази година.

SpaceX има позволение да сложи в орбита съзвездие от 12 000, само че е подала молба за утвърждение за прибавяне на още 30 000 към това.

Сателитите обезпечават високоскоростен интернет с ниска инертност на налична цена – постоянно до отдалечени региони без действителен WiFi – и предходната година бяха разширени до яхти, круизни кораби и RVs.

При проби е показано, че услугата предлага скорости до 200 мегабита в секунда, което е по-високо от това, което медните кабели, които нормално се употребяват в по-отдалечени региони, могат да реализират.

Въпреки че всички изстрелвания на Starlink до момента са били разгърнати благодарение на Falcon 9, това скоро може да се промени, когато Starship е във въздуха.

Това е по този начин, тъй като галактическият транспортен съд на Мъск на стойност 3 милиарда $ (2,4 милиарда паунда) – транспортно средство, което може да промени играта за галактически пътувания на дълги дистанции – се чака да може да носи по-големите и по-тежки спътници Starlink 2.0, което скоро може да разреши интернет излъчени на смарт телефони.

Първата партида от до 7500 единици от осъвременения модел бяха изпратени в космоса в края на 2022 година

Твърди се, че те са по-мощни от моделите от първо потомство, тъй че могат да се оправят с повече трафик.

Миналия месец високата 395 фута ракета Starship и съпътстващите я кораби реализираха значим стадий, откакто бяха заредени с гориво и изцяло подредени за първи път, което значи, че излитането може да се случи през идващите няколко седмици.

В момента нито един галактически транспортен съд не е в положение да изпрати хора на Марс, само че всичко това може да се промени с развиването на Starship, който е издигнат, с цел да води първите астронавти до Червената планета до 2030 година

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР