SpaceX изгражда мрежа от стотици шпионски сателити в рамките на

...
SpaceX изгражда мрежа от стотици шпионски сателити в рамките на
Коментари Харесай

Ексклузивно: SpaceX на Мъск изгражда шпионска сателитна мрежа за американската разузнавателна агенция

SpaceX построява мрежа от стотици шпионски спътници в границите на конфиденциален контракт с американска разследваща организация, оповестиха пет източника, осведомени с програмата, което демонстрира задълбочаване на връзките сред галактическата компания на милиардера Илън Мъск и Агенцията за национална сигурност. Информацията е на организация Reuters.

Мрежата се построява от бизнес подразделението Starshield на SpaceX по контракт на стойност 1,8 милиарда $, подписан през 2021 година с Националната разследваща работа (NRO). Това е разследващата организация, която ръководи шпионските спътници, твърди изданието.

Тази информация демонстрира степента на присъединяване на SpaceX в разследващите и военните планове на Съединени американски щати. И илюстрира все по-големите вложения на Пентагона в големи сателитни системи в ниска околоземна орбита. Тяхната активност е фокусирана върху подкрепяне на сухопътните сили.

Изображението е на изданието BGR. То е от 19-ти декември 2022 година Именно тогава SpaceX показа програмата Starshield

Ако програмата се окаже сполучлива, то тя доста ще увеличи способността на американското държавно управление и военните бързо да откриват евентуалните цели съвсем на всички места по земното кълбо. Това настояват американските медии в този уикенд.

Договорът е явен знак за възходящото доверие от страна на разследващите служби към компания, чийто притежател е влизал в спор с администрацията на Байдън. И е предизвиквал полемики, отваряйки напълно нов метод посредством потреблението на сателитната мрежа Starlink във войната в Украйна.

През месец февруари Wall Street Journal заяви, за съществуването на засекретен контракт на стойност 1,8 милиарда $ с незнайна разследваща организация. Без да показва в детайли задачите на програмата.

В репортажа на Ройтерс (Reuters) за първи път се разкрива, че договорът със SpaceX е за нова мощна шпионска система със стотици спътници с доста огромни благоприятни условия за снимане на Земята. И още, те могат да работят като рой в ниски орбити, и че шпионската организация, с която работи компанията на Мъск, е NRO.

Ройтерс не съумя да разбере по кое време ще проработи новата мрежа от спътници. Не можа и да откри кои други компании са част от програмата със свои лични контракти.

SpaceX, най-големият сателитен оператор в света, не отговори на отправените претенции за коментар по отношение на контракта, ролята си в него и детайлности за изстрелването на спътниците. Пентагонът препрати настояването за коментар към NRO и SpaceX.

В направеното по-късно публично изказване NRO удостовери задачата си за създаване на комплицирана сателитна система. Както и за партньорствата си с други държавни организации, компании, проучвателен институти и страни. Но отхвърли да разяснява констатациите на Ройтерс по отношение на степента на присъединяване на SpaceX в това начинание.

„ Националното разследващо ръководство създава най-мощната, разнообразна и устойчива галактическа система за разузнаване, наблюдаване и изследване, която светът в миналото е виждал “,

заяви представителят на NRO.
Широколентовия терминал MCWS-X на морската пехота. Той е употребен по време на учението „ Авангард “ в Кемп Хансен, Окинава, Япония, 8 юни 2023 година Снимката е на Eurasiantimes.

Сателитите могат да наблюдават всевъзможни цели на земята. Както и да споделят тези данни с американските разследващи и военни служби, добавя Ройтерс. По принцип това би дало опция на американското държавно управление на процедура в действително време да следи всички дейности в съвсем цялото земно кълбо. Това съществено би подкрепило разузнаването и военните интервенции.

От 2020 година насам са изстреляни към дузина прототипи, дружно с другите спътници изведени в космоса благодарение на ракетите Falcon 9 на SpaceX, оповестява още изданието.

Правителствената база данни на Съединени американски щати за обектите в орбита демонстрира, че няколко задачи на SpaceX са разположили спътници, за които нито компанията, нито държавното управление в миналото са потвърждавали. Според двама експерти, представени от Ройтерс, това са прототипи на мрежата Starshield.

Всички източници желаеха да останат анонимни, защото не са упълномощени да разискват програмата на държавното управление на Съединени американски щати.

Пентагонът към този момент е огромен клиент на SpaceX, като употребява нейните ракети Falcon 9 за извеждане на военни товари в космоса. Първият първообраз на Starshield спътник, изстрелян през 2020 година, е бил част от обособен контракт на стойност към 200 млн. $. Този контракт е оказал помощ на SpaceX да се нарежда за идната поръчка на стойност 1,8 милиарда $, сподели един от тези експерти.

Самата мрежа Starshield е обособена от Starlink – разрастващото се комерсиално широколентово съзвездие на SpaceX, което разполага с към 5500 спътника в космоса, с цел да дава съвсем световен интернет на потребителите, фирмите и държавните организации.

Секретното съзвездие от шпионски спътници съставлява една от най-желаните от американското държавно управление благоприятни условия в космоса. Понеже е предопределено да предлага най-устойчиво, широкообхватно и бързо наблюдаване на дейностите на Земята.

„ Никой не може да се скрие„, споделя един от източниците за евентуалните благоприятни условия на системата, когато разказва обсега на мрежата.

Мъск, който е и създател и основен изпълнителен шеф на Tesla и притежател на компанията за обществени медии X, е моторът на нововъведенията в космоса. Само че провокира неодобрение измежду някои чиновници в администрацията на Байдън поради неговия извършен предходен надзор върху Starlink в Украйна. Там киевските военни я използваха и в този момент отново я употребяват за сигурни връзки в спора с Русия. Но тази самодейност на Мъск, която не идва от страна на американската войска, да ръководи Starlink в зона на военни дейности сътвори напрежение сред него и държавното управление на Съединени американски щати.

Всъщност протичащото се е напълно разумно и може да се каже неизбежно. Човекът, който стартира една напълно нова епоха в областта на космонавтиката няма по какъв начин да не провокира интереса на военните. Има и друго. Китай също възнамерява да стартира да построява свои лични сателитни системи. А Пентагонът предизвести за закани от напълно ново съветско галактическо оръжие. То е в положение да изведе от строя цели сателитни мрежи.

Starshield има за цел да бъде по-устойчив на офанзиви от страна на модерните галактически оръжия. Мрежата също по този начин е предопределена доста да разшири опциите на американското държавно управление за отдалечено наблюдаване. Тя ще включва и огромни спътници с големи датчици за изображения, както и огромен брой ретранслаторни спътници, които ще предават данните от изображенията и другите връзки в мрежата благодарение на междусателитни лазери.

Настоящата геополитическа конюнктура е извънредно напрегната. Водят се дейни бойни дейности и за военните всяко едно предимство е от изгода. В случая те просто избират най-хубавото.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР