СПА курортът Велинград първи в България въвежда местно родопско меню,

...
СПА курортът Велинград първи в България въвежда местно родопско меню,
Коментари Харесай

Голяма промяна в един от най-обичаните и посещавани градове у нас

СПА курортът Велинград първи в България вкарва локално родопско меню, съобщи за TravelNews Златко Златанов, ръководител на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите “Велинград и Западни Родопи” и притежател на хотел “Рич” и таверна „ Омар “ в града.

„ На този стадий родопската кухня от района ще участва в обичайните български заведения за хранене във Велинград. Предстои разискването и въвеждането на сходни менюта и в хотелите “, съобщи Златанов. Целта е да популяризираме нашите ястия от Западните Родопи и туристите като идват да знаят, че единствено тук могат да ги опитат и да са приготвени по обичайната рецепта, добави той. Освен това да бъдат приготвени по един и същи метод.

В самодейността на този стадий се включват шест ресторанта – таверна „ Омар “, „ Чинарите “, „ Том и Нези класик “, „ Милениум “, „ Родопско село “ и „ Луковица “.

В родопското меню на Велинград влизат следните локални ястия – салата „ Софенка “, родопска капама, фасул с манатарки, фасул с пушен джолан, фасул с шилешка пастърма (помашко известно ястие), сарми по родопски с кървавица, чуфки с кокал, гюведже по родопски и други Самият Златанов уточни, че персонално е патентовал фасул с манатарки.

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова инициара въвеждането на българско национално меню в хотелите и заведенията за хранене в България. „ Подкрепяме концепцията и първи в страната реагирахме на нея “, сподели Златко Златанов. Работната група за правенето на национално меню към този момент предложи обозначаването на заведенията за хранене и хотелите със стикер "Национално меню ".

Брандът ще се слага единствено на местата, които имат профилираните ястия. Целта е непознатите туристи да се ориентират по-лесно и да търсят българската кухня, обясниха от работната група. Проектът, по който работи групата се назовава „ Професионална селекция от обичайни български ястия и виновност, обединени в Национално меню “ и се управлява от Университета по хранителни технологии в Пловдив.

В работната група влизат специалисти от Министерството на туризма, браншовите организации – Национален ръб по туризъм, Българска асоциация на заведенията, Асоциация на сомелиерите в България, Българска хотелиерска ресторантьорска асоциация, Съвет по туризъм Пловдив, Кулинарна лаборатория-Пловдив, Българска асоциация на професионалните готвачи, представителите на Регионалните ръководства само че обучение към МОН, бизнес сътрудници, преподаватели от УХТ, представители на професионалните гимназии по "Туризъм " от цялата страна.

Проектът „ Национално меню “ е взаимна самодейност на Министерството на туризма и УХТ и сплотява напъните за преобразяване на обичайна българска храна в различим бранд на туристическия артикул. Идеята породи спорадично при визитата на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова с екип в УХТ през август, сподели ректорът проф. доктор Пламен Моллов.

Целта е да обединим напъните на научните среди и бизнеса, които оперират с тази материя и да се признае от най-широк кръг от хора, съобщи Моллов. Според него това е първа стъпка в построяването на атрактивен народен туристически артикул, който ще взе участие дружно с останалите забележителности на страната в рекламата ѝ по света.

Според вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова, България има неповторим капацитет за развиване на винено-културния туризъм. Туристите в световен мащаб декларират в изследване, че храната и напитките са фактор при избора на дестинация. По-младите хора, от поколението Z, са още по-мотивирани от възрастните, да посетят избрана дестинация поради локалната кухня.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР