Социологическо проучване показва, че 80 процента от хората в България

...
Социологическо проучване показва, че 80 процента от хората в България
Коментари Харесай

Димитър Ганев: 80% от българите не знаят позицията ни по Зелената сделка

Социологическо изследване демонстрира, че 80 % от хората в България не знаят каква е българската позиция по по този начин наречената " Зелена договорка ", осведоми БНР.

Под това название са известни новите климатични цели на Европейския съюз, които плануват стопанската система последователно да стане самостоятелна от въглищата като източник на сила.

Младите и хората с висше обучение в най-голяма степен поддържат политиките за запазване на климата, демонстрира изследването, извършено от изследователския център " Тренд ".

68 % от участниците в допитването дефинират климатичните промени като действителна опасност, а съгласно 62 на 100 битката с тях би трябвало да бъде приоритет за Европейския съюз, което демонстрира, че у нас няма дълготраен песимизъм във връзка с зеления преход, регистрира Димитър Ганев от Изследователски център " Тренд ":

" 2/3 от българите са подготвени да изхвърлят по-малко боклуци, по-малко потребление на пластмаса, даже да създадат нещо в всекидневието си в зелена посока ".

Въпреки неналичието на зелен песимизъм, данните демонстрират, че болшинството не е осведомено с задачите на " зелената договорка " и с проекта за декарбонизация на Европейския съюз, показва Димитър Ганев:

" 83 % не са осведомени с задачите на " Зелената договорка " и 80 % не са осведомени за българската позиция ".

Важен аспект от изследването са регистрираните 48 % от респондентите, които не знаят какъв резултат би имала " Зелената договорка " върху живота в България, което съгласно Димитър Ганев е действително поле за манипулиране с информация.

" Това е почва за настаняване на всевъзможни политически ползи, когато няма информация по даден въпрос ".

Изследването на " Тренд " регистрира главните терзания на хората от " Зелената договорка ", а точно боязън от финансови последствия, закриване на бизнеси, загуба или преквалификация на работни места.

Проучването на проучвателен център " Тренд " е национално представително, по поръчка на " Дир.бг " и публично показано по време на събитието " Зеленият преход " - решения и провокации за България " " с присъединяване на изпълнителния заместник-председател на Европейската комисия, отговарящ за " Зеления пакт " Франс Тимерманс.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР