Социологическо проучване на S&P Global Mobility показва, че до половината

...
Социологическо проучване на S&P Global Mobility показва, че до половината
Коментари Харесай

До 1/4 от собствениците на Tesla са готови да се откажат от електромобил в полза на автомобил с ДВГ

Социологическо изследване на S&P Global Mobility демонстрира, че до половината от притежателите на електрически автомобили са подготвени да си купят автомобил с ДВГ (двигател с вътрешно горене) като главно или като в допълнение транспортно средство.

Според Electrek, „ дезертьорите “ от лагера на притежателите на електрически автомобили се управляват от три съществени аргумента за сходно решение: цена, инфраструктура и пробег. Сред участниците в изследването е необятно публикувано мнението, че е целесъобразно с изключение на електрически автомобил да се има и хибрид или автомобил с ДВГ, с цел да не се зависи от трите горепосочени фактора.

Заслужава да се означи, че притежателите на електрически автомобили от разнообразни марки демонстрират друга степен на преданост към този тип транспортни средства. Nissan като един от пионерите на пазара със своя хечбек Leaf, съумя да си завоюва много лоялна публика, която в 63,2 % от случаите не е подготвена да се върне към автомобил с ДВГ. Марката Chevrolet има малко по-нисък индикатор на преданост – 60,6 %, само че той е реализиран основно посредством серията евтини електрически автомобили Bolt EV и Bolt EUV, които са много публикувани в Съединени американски щати.

Разбивката по модели демонстрира, че 37,3% от притежателите на електрическия кросоувър Ford Mustang Mach-E биха си закупили различен електрически автомобил, до момента в който 45,8% от тях биха предпочели автомобил с ДВГ, само че доста от тях преди този момент са имали пикап или кросоувър Ford с мотор с вътрешно горене или хибридно задвижване.

От тези, които в началото са имали електрически автомобил Nissan Leaf, 14,3 % са избрали Tesla Model Y като идващ избор. Сред притежателите на Chevrolet Bolt EV, 60,7% от интервюираните са останали в редиците на купувачите на електрически автомобили.

Забележително е, че лоялността на купувачите на електрически автомобили към марката също се трансформира с течение на времето. Докато през второто тримесечие на 2020 година единствено 24,3% от притежателите на електрически автомобили на Mercedes са предпочели автомобил от тази марка при покупка на нов подобен, през първите 7 месеца на тази година техният дял се приближава до 56,6%. При електрическите автомобили на Jaguar този индикатор се е нараснал от 25 на 56,5 %, при Audi има усилване от 25,5 на 50,1%, а Porsche демонстрира нарастване от 23,3 на 36,8% по този индикатор.

Tesla остава водач на американския и на международния пазар (макар и с запаси в последния случай), а делът на лоялните притежатели на електрически автомобили при тази марка е повишен от 51,8% на 76,7% за 3 години. С други думи, единствено почти всеки четвърти притежател е подготвен да се откаже от притежаването на електрически автомобил от тази марка. Като цяло дългогодишните производители на коли не се интересуват от отлива на клиенти от електрическите автомобили, защото сега харчат големи суми за преоборудване на моделната си гама в електрическо задвижване.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР