Социологическо изследване в 9 държави от Централна и Източна Европа

...
Социологическо изследване в 9 държави от Централна и Източна Европа
Коментари Харесай

На Балканите вярват в конспиративните теории за коронавируса

Социологическо проучване в 9 страни от Централна и Източна Европа сочи, че повече от една трета от жителите там имат вяра в тайни теории, свързани с ковид. В проучването взе участие Центърът за проучване на демокрацията. Според проучването доверието във имунизацията е обвързано с доверието в обществените институции.

Изследването обгръща и страните от Западните Балкани.

„ Според данните 37 на 100 от хората желаят да се имунизират. Но при тези, които споделят, че се доверяват на обществените институции, готовността за имунизация надвишава 50 на 100, което е показателно “, уточни в „ Преди всички “ по БНР Мартин Владимиров от Центъра за проучване на демокрацията.

„ На Балканите процентът на хората, вярващи в тайни теории е по-висок от тези в Централна Европа, като в България този % е 40 на 100 – като една от теориите е, че вирусът не съществува изобощо. Като цяло има общо съмнение по тази тематика ", разяснява още Владимиров.

„ Повече от 2/3 споделят, че демокрацията е най-правилната форма на ръководство, само че като се уточни, че става дума за демократичната народна власт, единствено 40 на 100 се съгласяват с това – т.е. вижда се едно недоумение по какъв начин действат демократичните институции ".

Според проучването поддръжката на България за Европейския съюз е спаднала с 13 на 100, този спад е забележителен последната една година – поддръжката за участието в Европейски Съюз сега е единствено 65 на 100, което е спад.

„ Обясняваме си го с повишаването на публичното неодобрение и обвързването на митингите в страната с „ мнимата поддръжка “ на европейския хайлайф към нашето държавно управление. За разлика от българите, съвсем 80 на 100 от северномакедонците имат вяра в Европейски Съюз. Съседната ни страна е страната с най-високо утвърждение на Европейски Съюз ", разясни анализаторът. По думите му наподобява, че жителите от страните в района стават все по-склонни да имат вяра към всевъзможен тип дезинформационни акции, доста от тях свързани с Русия.

Според данните Китай е зложелател единствено за Чехия, като останалите страни не възприемат Китай като опасност. В България има най-голямо доверие в политиката на Русия и Китай.

Изследването демонстрира още, че 4 от всеки 10 жители от Централна и Източна Европа считат, че НАТО предизвика Русия като построява военни бази наоколо до нейната територия - като при българите 80 на 100 имат вяра в това.

Мартин Владимиров изясни тези данни с дейната роля на пропагандни канали на Русия и Китай, което изкривява една по-умерена позиция на българите.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР