Социологът и политически наблюдател доц. Антоний Гълъбов проговори пред ПИК

...
Социологът и политически наблюдател доц. Антоний Гълъбов проговори пред ПИК
Коментари Харесай

САМО В ПИК! Доц. Антоний Гълъбов: Бойко Рашков обича да ловува, но какво работи всъщност, щом нито веднъж не се е срещал с ЦИК? Бягството на Радев от дебат прикрива страх

Социологът и политически наблюдаващ доцент Антоний Гълъбов проговори пред ПИК имаме ли нов Костинброд, откакто бе разкрита потресаващата информация за 228-те машини без документи в склада с останалите за гласуването в неделя.

Кой и за какво прави опит за манипулиране на вота, не е ли парадокс, че „ Сиела Норма “ съди ЦИК, тъй като комисията желае инспекция от ДАНС за тези машини, които даже не са нейни, а на частната компания „ Смарт Матик “, а пък Министерство на вътрешните работи на Бойко Рашков ги ескортира и охранява с държавни пари, разяснява още Гълъбов.

Самият той задава въпроси за какво вицепремиерът и вътрешен министър Бойко Рашков, вместо да дава отговор за странното държание на Министерство на вътрешните работи, ловува с олигарха Фуат Гювен. Още повече, че задачата на целия длъжностен кабинет и на Министерство на вътрешните работи министърът в частност е да дава отговор за организацията и честността на вота, а не тъкмо противоположното. Гълъбов разкрива още, че зад авторитаризма в акцията на Румен Радев се крие боязън.
свързани новини123742на 08.11.2021115587на 08.11.2021
- Доц. Гълъбов, изроди ли се акцията, имаме ли нов Костинброд, откакто бе изнесена тази потресаваща информация за 228-те машини без документи?

- Със сигурност имаме спомагателен звук в развиването на предизборната акция, не толкоз поради тази информация, колкото поради реакциите по отношение на нея. От една страна стана ясно, че това е било известно. От друга страна стана ясно, че това е провокирало някаква реакция на ЦИК, която приказва за недоумение, което значи, че тези машини по никакъв метод не са се появили в преписка сред компанията и ЦИК. След това по искане на ЦИК се е намесило Министерство на вътрешните работи.

- Това действителен опит за манипулиране на вота ли е?

- Това отваря и слага доста съществени въпроси от позиция на неуредените връзки сред ЦИК и „ Сиела “, която в действителност е последният поръчител за изборния развой, тъй като ЦИК не разполага със благосъстоятелност върху софтуера.

Гаранцията, че гласовете ще бъдат прочетени правилно, се носи от частна компания, а не от ЦИК.

Така че това е доста сериозен проблем, който поражда за следващ път. Не е ясно за какво и по какъв начин тези машини са попаднали в охраняван склад, където би трябвало да са единствено машините за изборите. С други думи, даже зад това да не стои съответен опит за оказване на някакво непозволено деяние върху изборния развой, повдигането на въпроса провокира прекомерно безредни реакции. Липсва и продължава да липсва ефикасна съгласуваност сред тези, които дават отговор за провеждането на изборите.

- Не е ли парадокс, че „ Сиела Норма “ съди ЦИК, тъй като изборната комисия желае инспекция от ДАНС за тези машини, които даже не са нейни, а на частната компания „ Смарт Матик “?

- Точно по този начин. Става дума за едни доста усложнени връзки сред „ Сиела Норма “ и ЦИК, които не са от през вчерашния ден. И тъкмо тук огромният въпрос е какво в действителност работи вицепремиерът и министър на вътрешните работи.

Бойко Рашков беше лицето несъмнено от Министерския съвет да дава отговор за цялостната съгласуваност на изборния развой. Според публични изказвания на ЦИК, Бойко Рашков нито един път не се е срещнал с ЦИК, камо ли да е поел някакъв ангажимент и да го е приключил. Така че от страна на служебния кабинет в действителност нямаме дейно и отговорно лице. Това би трябвало да е лицето Рашков, само че лицето Рашков се занимава с всичко друго, само че не и с това да поддържа ефикасна връзка сред ЦИК и всички институции, ангажирани с провеждането на изборите.

- Вместо да отговори на въпроса за какво и по какъв начин Министерство на вътрешните работи охранява частна благосъстоятелност, Бойко Рашков отиде да ловува с олигарха Фуат Гювен, има ли политически, втори проект, зад този лов?

- Разбрах, че обича да ловува. За мен по-големият проблем е в друго – че неговото присъединяване в организацията на изборите се свежда до разрушение на практики, които доста мъчно успяхме да установим през годините. Например съглашението сред Министерство на вътрешните работи, прокуратурата и всички останали институции за взаимни дейности. За втори следващи избори Рашков отхвърля да подпише сходно съглашение, вследствие на което прокуратурата работи през ДАНС вместо през Министерство на вътрешните работи, което е цялостен парадокс по простата причина, че имаме последователен отвод от институционално взаимоотношение и то от страна точно на изпълнителната власт.

- Не е ли гротеска към този момент тематиката за броенето на разписките – ту да, ту не. Кой се опасява от това контролно деяние?

- Зад всичко това стоят сюжетни линии, като всяка една от тях е значима сама по себе си. От една страна, усърдно премълчаваната тематика за подготовката на членовете на секционните изборни комисии. Би било ясно, че те ще позволен неточности. При броенето на хартиените изрезки най-вероятно ще се получава резултат, друг от този, които вади машината. Точно по тази причина беше тази гневна опозиция против броенето на разписките.

Втората тематика, която стои зад всичко това, несъмнено, и сме обсъждали с разбирането за това, че сходни разминавания са неизбежни. Но и че те ще би трябвало да бъдат по някакъв метод обяснени. Отговорността за този проблем е главно на ЦИК, тъй като след изборите от 11 юли те обявиха, че ще създадат контролно броене на извадка от разписките, само че въобще не разгласиха резултатите от това броене.

Всъщност ние нямахме формален документ от страна на ЦИК, който да ни увери на база изборите от 11 юли, че това, което се получава като машинен протокол, и разписките съответстват като бройки и респективно за какво не съответстват. Такъв документ, подобен отчет ЦИК не разгласява.

- Страх и безпринципност ли е бягането на Румен Радев от спор с проф. Анастас Герджиков?

- Той бяга от спор и с Лозан Панов. Той ще бяга от спор с който и да е, защото в тяхната визия те не се явяват като другите. Както сподели Илияна Йотова, те не престават смяната, почнала на площада. Така че това надменност в действителност прикрива боязън.

Няма подозрение, че става дума за една извънредно властническа акция, водена от Радев, в която той няма да допусне да бъде подложен на тясно с въпроси, на които дължи обществен отговор.

Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР