Социолог обяви колко партии ще влязат в следващия парламент.За да

...
Социолог обяви колко партии ще влязат в следващия парламент.За да
Коментари Харесай

Ганев, Тренд: Пет партии влизат в следващия парламент

Социолог разгласи какъв брой партии ще влязат в идващия парламент.

За да се премине бариерата на партиите им трябват 100 000 гласа. Не знаем кой ще е трети, както и каква ще е изборната интензивност. Това съобщи социологът от " Тренд " Димитър Ганев в ефира на Нова телевизия във връзка социологическото изследване, поръчано от малкия екран за електоралните настройки в неделя. 

Неясен победител и оспорвано трето място. Пет обединения със несъмнено посланичество в идващото Народно заседание, а две покрай 4%-вата преграда.   

Изследването е направено от организация „ Тренд “ по поръчка на NOVA Broadcasting Group, отдадено на електоралните настройки на българите. Изследването е осъществено в интервала сред 22 и 29 март 2023 година посредством директно полустандартизирано изявление " лице в лице " с таблет измежду 1004 души на възраст 18+. 

Три остават главните въпроси, които не могат да намерят безапелационен отговор – спечелилият от изборите, третото място, както и броят обединения, които ще получат парламентарно посланичество.

Практическият паритет сред обединенията ГЕРБ-СДС (26.4% от гласуващите) и „ Продължаваме промяната-Демократична България “ (26.1% от гласуващите) се резервира. Регистрираме по-силна готовност на ГЕРБ-СДС в хода на акцията.

На минимална отдалеченост от половин % измежду гласуващите остават Движение за права и свободи (13.7%) и „ Възраждане “ (13.3%).

Припомняме, че изследванията, които организираме се реализират единствено на територията на България и предстоящият по-голям запас на обединения като ПП-ДБ и Движение за права и свободи измежду гласоподавателите в чужбина би могъл да наклони везните в тяхна изгода.

Българска социалистическа партия е със сигурна пета позиция, разполагайки със 7.3% от гласуващите, написа novini.bg.

Сред по-малките обединения, максимален късмет за посланичество в 49-тото Народно заседание има обединението „ Левицата “ (3.6% от гласуващите), следвана от „ Български напредък “ (3.5% измежду гласуващите). „ ИТН “ остава с 3% измежду гласуващите.

5.2% показват опцията „ не поддържам никого “. Резултатът от тази алтернатива е преразпределен сред всички обединения, защото той не взе участие в крайния избирателен резултат при парламентарни избори.

48% от всички интервюирани заявяват, че ще упражнят правото си на глас, което се равнява на малко над 2.6 милиона гласоподаватели. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР