Социалното министерство ще издири младежите, които нито работят, нито учат. Това

...
Социалното министерство ще издири младежите, които нито работят, нито учат. Това
Коментари Харесай

Социалното министерство ще търси младежите, които нито работят, нито учат

Социалното министерство ще намери младежите, които нито работят, нито учат. Това съобщи министърът на труда и обществената политика Деница Сачева в изявление за Българска телеграфна агенция.

По данни на Национален статистически институт броят на младежите, които нито учат, нито работят за първото деветмесечие на 2019 година, е съвсем 167 000.

" Броят на тези младежи е по-малък с съвсем 14 на 100 в съпоставяне на същото деветмесечие на 2018 година, само че към момента 167 хиляди е огромно число ", сподели Сачева.

Ще има курсове по цифрови умения, по предприемачество, както и по обществени, отзивчиви умения, които са основни за намирането и оставането на работа.

По думите на министър Сачева сега максимален дял свободни работни места са декларирани в преработващата индустрия - 29,8 на 100, в търговията, ремонт на коли и мотоциклети - съвсем 15 %, в административни и спомагателни действия - 8,7 на 100, хотелиерство и ресторантьорство - 7, 8 на 100, строителство - 7,7 на 100.

Най-търсените специалности сега са оператори на стационарни машини и уреди, служащи в добивната и преработващата индустрия, строителство и превоз и квалифицирани служащи по произвеждане на храни, облекло, дървени произведения. Изключително търсени са и хората, които поставят грижи за други хора, както и заетите в областта на професионалните услуги - бармани, сервитьори, готвачи, камериери и други, сподели министър Сачева.

Ще се ограничи сумираното пресмятане на работното време до 4 месеца, ще има опция да се договаря до 300 часа ексклузивен труд

" Нашето желание е до април да са подготвени и оферти за промени в Кодекса на труда, които да обезпечават баланс сред ползите на работодателите и трудовите права на наетите хора ", сподели министър Сачева.

На този стадий, в сходство със законодателството на Европейския съюз, Министерството е направило оферти за понижаване на оптималния интервал за сумирано пресмятане на работното време от 6 на 4 месеца, както и по опцията посредством договаряне сред обществените сътрудници да има по-голяма дълготрайност на изключителния труд в една календарна година - до 300 часа посредством договаряне, уточни министърът на труда и обществената политика.

Изпращаме 2019 година с рекордно ниска безработица - по данни на Национален статистически институт е 3,7 %, а нивото на записаната безработица в Агенцията по заетостта е най-ниско от 11 години насам, сподели още тя.

И напомни, че минималната работна заплата ще се увеличи от идната година на 610 лв., междинната работна заплата към този момент доближава 1249 лв..

Почти 207 хиляди души до края на ноември са намерили работа със съдействието на Бюрата по труда.

Качеството на работната мощ ще бъде приоритет за Министерството през идната година, защото сега предлагането на работа доста изпреварва търсенето. " Това е наклонност, която за първи път се обръща по този начин ", съобщи Сачева.

Министър Сачева уточни още, че за миналата година има 1519 деца, които са останали в своите биологични фамилии, макар че са били с риск от занемаряване.

Българските обществени служащи не лишават деца, те връщат деца в фамилиите, съобщи министърът на труда и обществената политика. Има 351 деца, които са върнати назад в биологичните си фамилии, откакто по разнообразни аргументи се е наложило да бъдат краткотрайно изведени от тях.

Това са общо 1870 децата, които са останали със своите фамилии, с помощта на работата на обществените служащи за превъзмогване на краткотрайните усложнения пред фамилиите, означи министър Сачева.
Според нея от досегашните полемики по Закона за обществените услуги е станало ясно, че главните страхове на хората са свързани с текстове, които са в други закони и са свързани със фамилните политики.

Според Сачева би трябвало да се уточняват режимите за издаване на болнични

Министърът на труда и обществената политика Деница Сачева счита, че преди да бъде позволен казусът с изплащането на първите три дни болнични, е належащо да бъде изработен разбор, който да покаже има ли някакви рационални аргументи, заради които болничните да се усилват през последните години. Сачева напомни, че съгласно Закона за бюджета на Държавното публично обезпечаване до 31 януари Национален осигурителен институт и НЗОК би трябвало да са подготвени с разбора.

Според нея забавен би бил анализът какъв брой души са си взели болнични на 27 и 23 декември, а също и към другите празнични дни. Министърът счита, че в диалога би трябвало да взе участие и Българският лекарски съюз, тъй като би трябвало да стане ясно дали българските лекари издават болнични, които не дават отговор на истината.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР