Социалното министерство се готви да дава по 24 лева на

...
Социалното министерство се готви да дава по 24 лева на
Коментари Харесай

Държавата ще дава 24 лв. на ден на работник от затворен бизнес

Социалното министерство се готви да дава по 24 лв. дневно помощ непосредствено на служащите, останали без работа, поради затворените бизнеси от пандемията. Това стана ясно в неделя от изявление на министър Деница Сачева. От 29 октомври в това състояние са нощни заведения, нощни питейни заведения, пиано питейни заведения, частните школи за образование и занимания с деца и възпитаници.

" Имаме подготвеност за всички бизнеси, освен за заведенията, да предложим в границите на идващите 2 до 3 седмици нова мярка, която да бъде с опция да се заплаща непосредствено на служащите и чиновниците в затворени бизнеси, да се заплаща два пъти минималното обезщетение за безработица дневно - т.е. 24 лева дневно за всеки работен ден, в който наложително е трябвало да бъде затворен бизнеса ", сподели Сачева пред Българска национална телевизия.

Тя обаче посочи, че тази мярка сега се създава и съветва с Европейска комисия. Предстои да бъде съветвана със обществените сътрудници.
Министърът добави, че страната ще продължи да влага в опазване на здравето, като към този момент се мисли и за поддръжка на лекарите от доболничната помощ и джипитата.

От думите ѝ стана ясно, че 120 млн. лева от европарите са пренасочени за помощ от по 1000 лева, които се дават на работещите на първа линия.

" Всички страни сега укрепват точно здравните си системи и това, което ние вършим, е преди всичко да влагаме в самите лекари и в самите медицински сестри, в медицинския личен състав, който е ангажиран в на първа линия. Само през Оперативна програма " Развитие на човешките запаси ", която минава през нашето министерство, до момента 120 млн. лева са отделени за 1000 лева, които се дават на първа линия, а следва да дадем още 40 млн. лева ", посочи тя.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР