Социалното дистанциране за борба с COVID-19 силно се отразява на

...
Социалното дистанциране за борба с COVID-19 силно се отразява на
Коментари Харесай

Социалното дистанциране работи - вижте маймуните, мравките и прилепите-вампири

Социалното разграничаване за битка с COVID-19 мощно се отразява на обществото, доста хора се питат дали това работи или е операция с някаква тайна цел. Природата има отговор. Маймуни, разнообразни инсекти и птици могат да откриват и заобикалят заболели представители от техния тип за отбрана от всеобща болест. Социалното разграничаване им разрешава да оцелеят при зараза.
Хранете болните, само че защитавайте царицата-майка
Много типове мравки живеят в тесни тунели със стотици или даже хиляди близки родственици. Подобно на нашите дневни центрове, колежи, общежития и старешки домове, тези колонии могат да основат оптимални условия за разпространяване на заразни заболявания.

В отговор на този риск мравките са развили способността за обществена отдалеченост. Когато заразна болест минава през общността им, и заболели, и здрави мравки бързо трансформират държанието си по способи, които забавят предаването на заболяването. Болните мравки се самоизолират, а здравите  понижават взаимоотношението си с други мравки, когато болестта връхлети колонията.
Здравите мравки даже вършат жив щит към най-уязвимите членове на колонията – царицата-майка и нейните сестри - като ги държат изолирани от храната, с която най-вероятно влизат болестотворните микроби извън. Като цяло тези ограничения са високоефективни за ограничение на разпространяването на заболяването и поддържане на живота на членовете на колонията.
Мандрилите - тип маймуни - не престават да се грижат за заболели членове на фамилията, даже когато интензивно заобикалят другарство с заболели човеци, с които не са свързани. В постепенен смисъл грижата за болен член на фамилията може да разреши на животното да съобщи гените си посредством потомството на този член на фамилията.
Кръвосмучещите прилепи, наричани още вампири, не престават да обезпечават храна за болните си братя, само че това е всичко. Избягват да ги доближават за друго. Това свежда до най-малко риска от заразяване, като в същото време резервира форми на обществена поддръжка (доставка на храна), които са най-важни за поддържането на живот на болните членове на фамилията.


Алтруизмът ни прави хора

Човешкото държание в наличието на болест също носи знака на еволюцията. Това демонстрира, че нашите хоминидни предшественици са се сблъсквали с доста нападения от заразни заболявания.
Подобно на обществените мравки, ние предпазваме най-уязвимите членове на нашето общество от зараза с COVID-19, като подсигуряваме, че възрастните и хората с предшестващи болести ще останат надалеч от евентуално заразни хора. Подобно на маймуни и прилепи, ние също практикуваме нюансирано обществено разграничаване, намалявайки несъществените обществени контакти, като в същото време осигуряваме съществени грижи за заболели членове на фамилията.
Има и значими разлики. Например в допълнение към грижите за заболели членове на фамилията, хората от време на време усилват личния си риск, като се грижат за лица отвън роднинския кръг - другари и съседи. А здравните служащи не престават, интензивно търсят и оказват помощ навръх тези, които доста от нас деликатно заобикалят.
Алтруизмът не е единственото държание, което отличава човешката реакция на заболяванията. Други животни би трябвало да разчитат на фини сигнали за разкриване на заболяване измежду членовете на групата, само че ние разполагаме с авангардни технологии, които разрешават бързо разкриване на патогени и по-късно уединяване и лекуване на заболели човеци. 
Струва си да се доверим
Доказателствата от природата са ясни: общественото разграничаване е дейно средство за понижаване на разпространяването на заболяванията. Освен това е инструмент, който може да бъде прибавен по-бързо и универсално от съвсем всеки различен. За разлика от имунизацията и медикаментите, измененията в държанието не изискват развиване или тестване.
Има и изключения, несъмнено. Някои мощно обществени животни, като ивичестите мангусти, не заобикалят членовете на групата, даже когато те са очевидно заболели. Еволюционните опасности от неспазването на обществено разграничаване от техните родственици са прекомерно високи. Но природата е избрала този тип да ги заплаща. 
Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР