Социалният пол е различен от биологичния.Въпреки че генетичните фактори обикновено

...
Социалният пол е различен от биологичния.Въпреки че генетичните фактори обикновено
Коментари Харесай

В прайд месеца: Да научим разликите между биологичен пол и джендър

Социалният пол е друг от биологичния .

Въпреки че генетичните фактори нормално дефинират биологичния пол на обещано лице, общественият пол се отнася до това по какъв начин човек се разпознават самичък . Само самият човек може да дефинира каква е неговата полова еднаквост .

Какво обаче в действителност значи полова еднаквост?

Терминът полова еднаквост се отнася до персоналното чувство на човек за своя обществен пол .

Тъй като биологичният пол и половата еднаквост на даден човек не би трябвало наложително да са идентични, е значимо да се знае разликата сред тях .

Социален пол ( "gender " на британски език)

Социалният пол на човек е методът, по който те се разпознават вътрешно и по какъв начин показват това външно.

Хората показват своя обществен пол посредством облеклата си, външния си тип или държанието си .

Световната здравна организация (СЗО) отбелязва, че общественият пол е обществена структура, която хората нормално разказват като обвързвана с женственост или неустрашимост. В западните култури хората свързват женствеността с дамите и мъжествеността с мъжете, само че тази обществена структура варира в другите култури.

Социалният пол обаче не е тъкмо разграничен по типичните и познати линии „ мъж “ и „ жена “.

Биологичен пол

Биологичният пол на човек нормално се основава на избрани биологични фактори като репродуктивни органи, гени и хормони .

Човек обаче може да има съответни мъжки или женски гени , само че в това време неговите репродуктивни органи, гениталии или и двете да наподобяват друго от гените му.

Това се назовава разлики в половото развиване (DSD на британски език). Хората могат също да назовават ​​различията в развиването на биологичния пол като интерсексуални .

Хората нормално употребяват термините „ мъж “, „ жена “ или „ интерсекс “ (трети пол), с цел да обозначат биологичния пол на даден човек.

Каква е историята на полова еднаквост?

Понятията и термините, които се отнасят до половата еднаквост, непрестанно се трансформират, защото нашите усещания се развиват.

Терминът „ полова еднаквост “ се появява за първи път през 60-те години на предишния век. Той се отнасяше до вътрешното възприятие на човек за принадлежност към категорията мъж или жена. С времето терминът стартира да включва хора, които се разпознават по други способи. Той стартира се отнася до личното чувство на обещано лице за техния обществен пол, без значение от биологичния пол, който лекарят му е определил при раждането .

Някои термини като „ транссексуален “ също са трансформирали смисъла си с течение на времето. В предишното този термин се отнасяше единствено за хора, които са били подложени на избрани медицински процедури като мастектомия или фалопластика. Значението на този термин от този момент обаче се промени, като в този момент включва и хора, които считат, че имат полова еднаквост, която е друга от тази, приписана им при раждането.

Езикът по повод приемливостта на другата полова еднаквост също се промени с годините. Терминът „ куиър “, да вземем за пример, исторически е бил употребен като засегнатост против хора, които не дават отговор на упованията по отношение на изразяването на обществения пол или половата еднаквост. Сега някои хора върнаха термина. При някои условия той може да бъде допустим, само че и афектиран, в случай че хората го употребяват неуместно.

Също по този начин е значимо да се означи, че идентифицирането на обществения пол може да не се вписва в категория. Етикетите могат да оказват помощ на човек да разбере своята идентификация, само че половата еднаквост не постоянно се класифицира по този метод . Тъй като хората стартират да възприемат своята полова еднаквост по нови способи, те може да открият, че нито един термин не я дефинира . Или пък те могат да се разпознават по няколко метода.

Половата еднаквост и спектърът

Половата еднаквост на обещано лице не се лимитира до това да бъде мъж или жена. Някои хора не се разпознават с нито един обществен пол, до момента в който други се разпознават с няколко обществени пола.

Според общественият пол на човек може да се състои от следното:
Полова еднаквост: Този термин се отнася до персоналното чувство за личния обществен пол на индивида. Някои хора се разпознават като мъж, до момента в който други се разпознават като жена. Други може да се разпознават като нито едното, нито другото, или някъде по средата. Изразяване и показване на обществения пол: Това се отнася до това по какъв начин човек се показва пред другите и по какъв начин желае светът да го види. Човек може да се показа като напълно неустрашим или напълно мекушав. Или човек може да се показа като андрогинен или небинарен. Изразяването и представянето на обществения пол включват аспекти като обноски, стилове на облекло, избора на имена.
Какви са другите полови идентичности?
Аджендър: Човек, който е аджендър, не се разпознава с съответен обществен пол. Андрогин: Човек, който се разпознава като андрогин, има обществен пол, който е по едно и също време мъжки и женски или варира сред мъжки и женски. Биджендър: Човек, който се разпознава като биджендър, има два обществени пола. Буч (Butch): Жените, изключително лесбийките, са склонни да употребяват този термин, с цел да опишат метода, по който показват мъжествеността си. Цисджендър: Един цисджендър се разпознава с биологичния пол, който му е избран при раждането. Обширен обществен пол(Gender expansive): Този тип обществен пол е „ общ термин, употребен за хора, които уголемяват общоприетите дефиниции на обществения пол в личната си просвета, в това число упованията за неговото изложение, идентичности, функции и/или други възприемани полови правила “. Това са транссексуални и хора, чийто пол уголемява визията на околното общество за това какво е пол. Джендър-флуид: Лице, което се разпознава като джендърфлуид, има полова еднаквост, което "излиза " отвън упованията на обществото за обществения пол. "Джендър отвън закона " (Gender Outlaw): Лице, което се разпознава като "джендър отвън закона ", отхвърля да разреши дефиницията на обществото за „ мъж “ или „ жена “ да го дефинира. Джендъркуиър: Лице, което се разпознава като джендъркуиър, има полова еднаквост, която не е същата като упованията на обществото за избрания им обществен пол. Джендъркуиър може също да се отнася до лице, което се разпознава отвън това по какъв начин обществото дефинира пола или някой, който се разпознава с композиция от полове. Мъжествен от центъра (Masculine of center): Човек, който употребява този термин, нормално е лесбийка или транс човек, който клони повече към мъжки осъществявания и прекарвания на обществения пол. Небинарен: Човек, който се разпознава като небинарен, не претърпява пола в границите на бинарността. Хората, които не са бинарни, могат също да изпитат припокриване с разнообразни изрази на пола - като да вземем за пример противоречие на пола. Всеполов: Човек, който се разпознава като всеполов претърпява и има всички обществени пола. Полиджендър и панджендър: Хората, които се разпознават като полиджендър или панджендър, претърпяват и демонстрират елементи от разнообразни обществени пола. Трансджендър: Това е общ термин, който обгръща всички хора, които изпитват и се разпознават с друг обществен пол от този, който им е бил посочен при раждането. Въпреки че множеството хора мислят за транс мъже и транс дами, когато чуят думата трансджендър, този термин обгръща и хора, които се разпознават като обществен пол, друг от мъж или жена, в това число небинарни и джендърфлуидни. Транс: Транс е по-широк термин, който обгръща тези, които се разпознават като небинарни и тези, които са без обществен пол.
Няма закрепен брой полови идентичности. Те се появяват в набор, което в действителност значи, че опциите са безкрайни. Всеки човек може да открие, че се усеща най-добре в избрана точка от спектъра и точна, а това може и да се промени с течение на времето.

Хората не знаят какво тъкмо въздейства върху полова еднаквост. Някои генетични фактори и фактори, с които човек се ражда, могат да играят роля.

Различни фактори играят роля върху половата еднаквост, в това число социализацията и нашия личен избор. Ролите и чертите на обществения пол са динамични, което значи, че могат да се трансформират. Това дали медицински експерт разпознава бебето като мъж или жена при раждането, не дефинира полова еднаквост на това лице.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР