Социалният пакет от 2 млрд. лева е насочен към хората

...
Социалният пакет от 2 млрд. лева е насочен към хората
Коментари Харесай

Явор Божанков: Всички пенсии ще бъдат актуализирани с над 20% 

Социалният пакет от 2 милиарда лв. е ориентиран към хората с закрепени приходи, каквито са пенсионерите и работещите фамилии

„ С актуализацията на бюджета одобряваме закон, с който ще обложим свръхпечалбите в енергетиката, тъй като има случаи, в които облагата там е над 300-400%. Тези средства ще се употребяват за отплата както на работодателите, по този начин и на бита. Този пакет от 2 милиарда лева не е за сметка на нов дълг, който идващите генерации да заплащат. Напротив – дългътна България сега понижава. ” Това съобщи секретарят на парламентарната група на “БСП за България “ Явор Божанков в ефира на Nova News и добави, че с помощта на от дълго време признатия мораториум върху цените на електрическата енергия е нямало шоково повишаване за бита.

По думите му в тази обстановка на Българска социалистическа партия би било доста по-лесно да бъде в съпротива и да наблюдавапроцесите в профил. „ Ако питаме какъв е ползата на Българска социалистическа партия, то сигурно щеше да ни е по-лесно да сме съпротива. Но когато си в политиката и си общественик, отговорността постанова, въпреки и във време на война, инфлация и рецесии, да се поеме отговорност за страната и народа, и това естествено си има своята цена. Мисията на Българска социалистическа партия в това съдружно ръководство е ясна – не както в предходните рецесии цената да я платят работещите хора, а някои да станат милионери на техния тил. Този път тежестта от рецесията ще бъде разпределена солидарно ”, сподели още депутатът от левицата Божанков. Той изрази удовлетворение от идната актуализация на всички пенсии с над 20% и разгласи, че това не се е случвало от над 12 години.

Според него опозицията в лицето на ГЕРБ е приела своята роля – да всява суматоха. „ Такива претенции има не за първи път от топлофикации. Има държавни регулатори и аз съм изцяло уверен и спокоен, че такова повишаване няма да се допусне ”, безапелационен бе секретарят на ПГ на “БСП за България “ и съобщи, че в този момент би трябвало от КЕВР да влязат в ролята си и да се откри най-хубавото решение, което да бъде в полза на българските жители.

„ Това, което ние можем да създадем като законодателен орган е при актуализацията на бюджета да понижим Данък добавена стойност на енергоносители, на топлоенергията, което ще се отрази на крайните цени ”, добави Божанков по отношение на предвижданите в актуализацията промени, които са директно свързани с енергетиката и цените на тока.

Депутатът от левицата разяснява и тематиката с Република Северна Македония: „ Дори и министър-председателят съобщи, че няма да наруши съглашението за РСМ. Още повече, че обстановката е същата и няма потребност от смяна в политиката на държавното управление по това отношение. За страдание не виждаме прогрес по осъществяването на контракта за добросъседство. Наистина доста време беше пропуснато, само че не от България, а от нашата съседка. ”
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР