Социалният министър Деница Сачева съобщи, че държавата е предвидила увеличение

...
Социалният министър Деница Сачева съобщи, че държавата е предвидила увеличение
Коментари Харесай

80 000 души ще бъдат обхванати от програмата „Асистенти на хора с увреждания“

Социалният министър Деница Сачева заяви, че страната е планувала нарастване на разноските по Националната стратегия „ Асистенти на хора с увреждания “. Общо 214 млн. лв. по Закона за персоналната помощ и 85 млн. лв. по Закона за обществените услуги ще бъдат ориентирани към активността, добави тя по време на присъединяване в предаването „ Неделя 150 “.

„ Увеличаваме и възнагражденията за персоналните асистенти. Правим всичко допустимо за намиране на баланс сред тези хора с увреждания, които държат на Закона за персоналната помощ, и на тези, за които Законът за обществените услуги също е значим. Очаква се към 80 000 души да бъдат обхванати от услугата „ персонален помощник “, разясни Сачева.

Тя разяснява и увеличението на други обществени разноски. Ръстът на минималната работна заплата и на минималната пенсия са част от управническата стратегия на държавното управление и по тази причина не могат да бъдат свързвани с идната изборна година, изясни Деница Сачева.

Що се отнася до добавките в размер от 50 лева за пенсионерите – те също не са за да се завоюват гласоподаватели, а са тъй като възрастните хора имат потребност от спомагателна здравна профилактика, с цел да преодолеят зимния сезон и тежката рецесия, добави Сачева.

Тя акцентира, че постигането на безспорна правдивост в пенсионната система е съвсем непостижимо предизвикателство поради обстоятелството, че има пенсионери, пенсионирали се при разнообразни условия и правила.

„ Несъстоятелна е хипотезата, че залагаме капан за идващите държавни управления. Ние се занимаваме с рецесията и с проблемите на хората, по тази причина не подадохме оставка, тъй като би трябвало да решаваме съответни и действителни проблеми. Реалните проблеми са тези – хората имат потребност от спомагателни приходи “, съобщи министърът.

„ Новият бюджет ще бъде дискутиран и е допустимо да претърпи избрани промени, преди да бъде признат “, разясни Сачева.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР