Социалният министър Деница Сачева определи като изключителен прогрес подписаното преди

...
Социалният министър Деница Сачева определи като изключителен прогрес подписаното преди
Коментари Харесай

Деница Сачева: От 2021 г. ще се договарят минимални работни заплати по браншове и професии

Социалният министър Деница Сачева дефинира като извънреден напредък подписаното преди дни тристранно съглашение сред държавното управление, синдикатите и работодателите. В Сутрешния блок на Българска национална телевизия тя открои договарянето на минимални работни заплати по сектори и специалности, което ще започва през тази година, и в случай че бъде финализирано сполучливо, ще стартира да работи от 2021-ва. Това значи, че ще продължава да има универсална минимална работна заплата, само че на процедура във всички сектори минималните хонорари би следвало да са над тази заплата, тъй като те занапред ще се договарят сред синдикатите и работодателите, разясни тя.

Сачева добави, че продължава практиката - работодателите да изплащат първите три дни от болничните на чиновниците си. Когато приказваме за три дни болнични, най-ефективният надзор може да бъде изпълняван точно от работодателя, тъй като той най-добре познава служащите си и знае кои от тях може да злоупотребят, аргументира се министърът. Тя разгласи, че министерството й предлага доста увеличение на санкциите за недеклариран труд - сред 15 и 20 хиляди лв. за шеф, който недекларира труда на служащите си, и сред 5 и 20 хиляди лв. за длъжностно лице.

Тази тематика е извънредно значима, тя постоянно е била доста остра и мъчителна, само че в този момент по време на рецесията, доста блестящо видяхме нейните огромни контури, тъй като има хора, които останаха без работа, записват се в Бюрата по труда, само че за жалост не биха могли да получат съответна поддръжка от страната, тъй като са работели без контракти, и за тях не са били платени съответните осигуровки, разясни концепцията си Сачева.

Смятам, че в бъдеще хората няма да се съгласяват да работят при такива условия, тъй като виждат, че това е срещу техните ползи. Даваме по-силен акцент и върху груповото трудово договаряне, за младите служащи, които в този момент стартират работа, понижаваме условието да могат да употребяват отпуск при пускане на работа, от 8 на 4 месеца. Запазва се ограничаването от 150 часа ексклузивен труд, само че даваме опция при договарянето по сектори, този труд да се усили до 300 часа годишно.

Министър Деница Сачева открои и бъдещите промени в системата за обществено подкрепяне. Това е една система, която съществува дълги години, и тя е извънредно значима. Помага на над 2 млн. българи, като най-разпространените помощи са фамилните помощи за деца, помощите за хората с увреждания. Това са тематики, за които ние би трябвало да приказваме доста съществено, тъй като има непрестанен напън да се вкарват и нов вид помощи, свързани с либерализацията на енергийния пазар, с цените във водния бранш... По тази тематика най-интересните полемики занапред предстоят, сподели тя.

По плановете на общественото министерство съвсем 4000 хиляди семейства получават фамилни помощи и точно там се получавало и най-голямото неодобрение от средствата, които получават родителите.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР