Социалният министър Бисер Петков съобщи пред медиите, че се очаква

...
Социалният министър Бисер Петков съобщи пред медиите, че се очаква
Коментари Харесай

Може да има по 100 лева допълнително към целевите помощи за отопление

Социалният министър Бисер Петков заяви пред медиите, че се чака по 100 лв. целеви помощи за отопление в допълнение да получат хората, които попадат в обсега на уязвимите целеви групи. Става дума за към 210 000 души. Заявленията за целева помощ за отопление се подават до края на този месец.

Сега се водят диалози с Министерството на финансите за обезпечаване на спомагателния запас за хората, които ще получат или към този момент са получили целевите помощи, с които да се компенсират по-високи разноски поради нарастването на част от горивата и провокираното от това повишаване цените на други артикули, сподели министърът.

Сега месечната помощ е 73 лв. и е за период от пет месеца с еднократно заплащане. Вероятно през ноември ще се завърши решение за утвърдените за целева помощ, добави Петков. За последваща година в проектобюджета са планувани спомагателни 40 млн. лв., като при започване на годината ще се вършат промени в отрасловата разпоредба за увеличение на обсега и размера на подпомагането, добави министърът.

Предвиденото нарастване от 10 на 100 на заплатите в бюджетния бранш, което визира и работещите в отрасловите организации към общественото ведомство, ще бъдат разпределени сред второстепенните, където има сензитивно закъснение на заплатите, където се работи на терен и има потребност от основна мотивация на чиновниците, сподели министърът. Това ще става въз основата на самостоятелните оценки на чиновниците, след приемането на проектобюджета на страната.

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров напомни подписаното съглашение с ведомството във връзка с увеличеното на заплатите в държавния бранш, че би трябвало да има твърда съставния елемент, която да компенсира най-малко инфлацията за всички заети, и плаваща съгласно това по какъв начин даден чиновник се е показал на работното си място.

По тематиката за бъдещо оглавяване от вицепремиера Валери Симеонов на Националния съвет за интеграция хората с увреждания, министърът подсети, че още преди четири месеца при подготовката на законопроекта за хората с увреждания една от задачите е била извеждане на хоризонталния темперамент на политиката за тези хора, с което и други ведомства да бъдат въвлечени в нея. За това са упорствали и майките, които също желаят да има и профилиран орган за хората с увреждания, който да е на директно послушание на премиера от 2021 година, разяснява общественият министър. Той добави, че в проектозакона е записано, че Националния съвет за хората с увреждания се предлага да се управлява от отрасловия вицепремиер по сходство на НСТС, което, по думите на Бисер Петков, е и предпочитание на хората с увреждания. Тези четири месеца никой не е възразил против това председателство. Така че аз не мисля, че законите би трябвало да се пишат съгласно настоящата обстановка, в случай че депутатите предложат да се промени, ние няма да възразим, сподели Петков.

Социалният министър заяви още, има справедлива нужда за промени в Кодекса на труда и ще търси единодушие със обществените сътрудници, с които през идната година да се уточнят измененията. Те се постановат поради нуждата от по-добро контролиране на трудовото договаряне, като в Кодекса се разпишат по-систематично въпросите за заплащането на труда.

Проектобюджетът на ДОО прави забележителна крачка във финансовото излекуване на осигурителната система, сподели общественият министър и подсети, че до преди три години финансирането на системата през бюджета е било над 50 на 100. Сега, след параметричните промени, последните три бюджета на ДОО изпреварват растежа на приходите от осигурителни вноски и две трети от тях ще са от тези вноски в бюджета на ДОО за следващата година. Под 4 милиарда лв. е дотацията за покриване на дефицита в бюджета на ДОО и една трета от разноските ще са от прехвърляния и дотации от държавния бюджет.

Пламен Димитров изрази положителна настройка към проектобюджета на ДОО поради растежа в приходите за следващата година. Остават обаче опасенията по адекватността на ограниченията в разходната част за краткосрочните компенсации, измежду които са тези за втората година за майките и за безработицата.

По-рано през днешния ден министърът на финансите Владислав Горанов и общественият министър Бисер Петков показаха параметрите на плана за държавен бюджет за 2019 година пред членовете на Координационния съвет на КНСБ. Утре проектобюджетът на страната ще бъде разискван от НСТС.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР