Социалният министър Бисер Петков очаква част от навършващите тази година

...
Социалният министър Бисер Петков очаква част от навършващите тази година
Коментари Харесай

Какво каза за пенсии и заплати социалният министър

Социалният министър Бисер Петков чака част от навършващите тази година изискванията за пенсия лица да отсрочат пенсионирането си за 2019 година, когато отпада таванът на новоотпуснатите пенсии.

Пред депутатите от обществената комисия той разгласи, че към този момент не се планува смяна в законодателството, която до отстрани това ограничаване и за старите пенсии.

Министър Петков заяви още, че от началото на март ще бъдат увеличени заплатите на обществените служащи, инспекторите по труда и чиновниците в бюрата по труда , само че размерът ще зависи от оценката на тяхната работа.

От началото на идната година за новоотпуснатите пенсии няма да има таван , а размерът на ограничаването за старите пенсии, които се получават от към 45 000 души, ще се усили от 35 на 40% от размера на оптималния застрахователен приход.

Това може би ще накара хората, които чакат пенсия с по-голям от тавана размер, да изчакат до 2019-а, вместо да се пенсионират през тази година, разяснява министър Бисер Петков. " Още повече, че Национален осигурителен институт от четири години предлага услуга по пресмятане прогнозния размер на пенсията.

Така че всеки в предпенсионна възраст би могъл да получи много надеждна оценка за размера на пенсията си и на база на това да дефинира своето държание ", уточни министърът.

Във връзка с работата по концепцията за погашение на пенсия от втория дирек и дебата, дали човек да има право на избор да получава пожизнена пенсия, еднократна сума или програмирани тегления, министър Петков съобщи, че поддържа ограничаването за еднократно погашение на насъбраното в персоналната партида.

Министър Петков заяви още, че от март стартира раздаването на първите за тази година хранителни пакети на най-бедните у нас, по европейската стратегия за тяхното подкрепяне. Те ще получат по седем типа хранителни артикули. /Марица.бг

тагове пенсии заплати обществен министър
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР