Социалният министър Бисер Петков коментира пред Нова телевизия бурята около

...
Социалният министър Бисер Петков коментира пред Нова телевизия бурята около
Коментари Харесай

Бисер Петков: Майките протестират, но ние не знаем колко хора с увреждания ги подкрепят

Социалният министър Бисер Петков разяснява пред Нова телевизия бурята към себе си, откакто му бе поискана оставката, а по-късно върната.

„ Аз съм се концентрирал напълно върху работата по настоящите задания в министерството. Водим натоварен разговор с протестиращите майки, с цел да намерим решение на въпроса, както и по приключването на европредседателството. Днес България е хазаин на огромна конференция, отдадена на европейския дирек за обществени права. Моята оставка е подадена, тя е при премиера и от него зависи дали тя ще бъде приета”, сподели Петков.

„ Съжалявам за оставката на госпожа Росица Петрова, тъй като тя стана почтена жертва. Съжалявам, че тя не е част от политическия кабинет на министерството, тъй като е експерт с огромен хъс”, съобщи той за оставката на зам.-министърката, пътувала в бизнес класа.

„ Искам да кажа, че правото на заместник-министрите при пътешестване над 5 часа е регламентирано в Наредбата за командировките и специализациите в чужбина, тъй че това не е законово нецелесъобразно. Това е изключение и се наложи в границите на председателството, когато дневният ред и пътуванията на зам.-министрите бяха интензивни. Трябваше в къс период да бъде командирована госпожа Петрова за конференцията на ООН”, сподели той.

„ В тази обстановка на фона на това, което става, преценката не е била напълно съответна за практикуване на това право. Това, което министерството ще направи е с смяна във вътрешните правила, да се изключи това право”, акцентира Петков.

Министър Петков разяснява и проблема с майките с увреждания.

„ Нека уточня, че след измененията от началото на 2017, когато в закона за фамилните помощи за деца бе въведена една нова фамилна помощ за фамилии на деца с увреждания, през предходната година за нея са изплатени 162 милиона лв.. Тази помощ, която е в три размера съгласно степента на увреждане на детето, е с темперамент на така наречен персонален бюджет, който родителите могат да преценяват защо да употребяват, в това число и за асистентска поддръжка. Явно това решение не удовлетворява всички майки, тъй като една година по-късно те още веднъж са на митинг. Искам да прибавя, че с бюджета на министерството бяха в допълнение ориентирани 81 милиона лв., с които бюджетът пое финансирането на асистентските услуги и се усилиха така наречен интеграционни добавки”, изясни той.

„ Това, което министерството подкрепя омбудсманът, с цел да се разработят финансови планове по оферти от нея закон, в действителност беше направено при разнообразни допускания. Най-нискобюджетният вид беше при 1,1 от МРЗ, откакто в проектозакона е планувано 1,5 или 2 за пресмятане на часовата ставка за асистентската ставка. При този вид с изключване на всички настоящи заплащания, които се изключват – добавки за непозната помощ от държавното публично обезпечаване, финансирането на асистентското обслужване, този вид сподели дефицит на 150 милиона лв.. Ако от този разход се нитират и осигурителните вноски, тъй като страната поема платените вноски за асистентски труд, сумата доближава до 105 милиона”, сподели министърът.

„ За мен беше значимо да се разбере, че няма по какъв начин да бъдат задоволени тези претенции посредством преструктуриране на сегашните средства. Трябват нови, а при угаждане на заложените претенции и увеличение на МРЗ като база за изчисленията, сумите са от порядъка на няколко стотин милиона”, изясни Петков.

„ Финансовият аспект е значим, само че не е най-важният. Тук най-важното е да се откри дълготрайно и стабилно решение, което да удовлетворява всички хора с увреждания. Майките стачкуват, само че ние не знаем какъв брой хора с увреждания ги подкрепят”, сподели той.

Междувременно, през днешния ден майките готвят нов митинг пред НДК, където ще има евроконференция за обществените права. Те обявиха, че са пред НДК, тъй като желаят да осведомят интернационалната общественост за проблемите си.

„ Ние сме стигнали до решение, само че това решение не намира схващане от ръководещите и национално-представителните организации”, сподели демонстрантка.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР