Социалните услуги ще бъдат по-евтини, ако се дари недвижима собственост

...
Социалните услуги ще бъдат по-евтини, ако се дари недвижима собственост
Коментари Харесай

По-евтини социални услуги, ако дариш имот на държавата |

Социалните услуги ще бъдат по-евтини, в случай че се подари недвижима благосъстоятелност в интерес на страната или община за основаване, развиване или финансиране на обществени услуги.

Това е записано в оповестения през вчерашния ден за публично разискване план на Правилник за използване на Закона за обществените услуги. Такива са да вземем за пример резидентна грижа за деца в профилирана среда; приемни семейства; асистентска помощ за хора с увреждания, които не мога да се обслужват сами (напр. за напредване, за домакинска работа и др.).

За всяка обществена услуга страната ще дефинира годишен стандарт, а таксата ще е % от него. На база годишната такса ще се дефинира месечна, седмична, дневна и почасова. Какъв ще е стандартът, и надлежно новите такси, към момента не е известно. Предстои стандартите за финансиране на обществените услуги от държавния бюджет да се разработят и одобряват по реда на Закона за обществените финанси.

Според член 69 на проектоправилника ще има групи хора, които няма да заплащат цялостния размер на таксата за прилагане на обществена услуга. Те са:

- хора, дарили недвижима благосъстоятелност в интерес на страната или община за развиване или финансиране на обществени услуги;

- ползватели на обществена услуга сред 18 и 21 година, които до навършване на пълнолетието си са живели в места за поддръжка на деца с противоправно поведение;

- хора, които употребяват обществена или здравно-социална услуга за резидентна грижа, финансирана от държавния бюджет - за таксите за информиране и консултиране; застъпничество и посредничество; терапия и рехабилитация; обучение за придобиване на умения; подкрепа за придобиване на трудови умения.

- хора с приходи под линията на беднотия (за 2020 година тя е 363 лева, за 2021 година ще бъде 369 лева.).

- хора, чийто месечен приход е под размера на таксата/таксите за всички употребени от тях обществени услуги.

Какъв ще е процентът, който те ще заплащат, също следва да се разгласи.

Социалните услуги ще могат да са почасови, полудневни, целодневни, денонощни, а също краткосрочни (до 6 месеца), средносрочни (до 1 г.) и дълготрайни (от 1 до 3 г.).

Общините ще могат да дават всички обществени услуги, само че такива ще могат да дават и частници, регистрирани по Търговския закон - български физически лица и юридически лица от Европейски Съюз или Европейска икономическа общност.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР