Социалните помощи вече ще се определят на база размера на

...
Социалните помощи вече ще се определят на база размера на
Коментари Харесай

Предлагат от 2023 г. социалните помощи да са според линията на бедност за годината


Социалните помощи към този момент ще се дефинират на база размера на линията на беднотия за съответната година, а не както до момента съгласно по този начин наречения обезпечен най-малък приход - това планува план за промени в Закона за общественото подкрепяне, който ще бъде разискван на съвещание на парламентарната обществена комисия. Проектът е импортиран от Министерския съвет.

Промените би трябвало да влязат в действие на 1 януари 2023 година.

Според настоящите в този момент разпореждания на закона месечните, целевите и еднократните обществени помощи се дефинират на база на обезпечения най-малък приход. Размерът му се дефинира от Министерския съвет и от 2018 година е едвам 75 лв.. Официалната линия на беднотия за 2022 година е 413 лв., съобщи БНР.

Обвързването на общественото подкрепяне с линията на бедността ще усили както обсега на подпомагането, по този начин и размера на помощите.

Промените плануват редуциране от една година на шест месеца на периода, в който безработните, отказали присъединяване в стратегии за претовареност, се лишават от месечни помощи.

За осъществяване на предлаганите промени ще са нужни малко над 70 милиона лв. за 2023 година, близо 105 милиона за 2024-та и 125,4 милиона лв. за 2025 година.

Депутатите от обществената комисия ще обсъдят и два плана за промени в Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние, импортирани от ГЕРБ и " Продължаваме промяната " и които засягат удължение на периода на експертните решения на ТЕЛК.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР