Социалните отнеха 11 деца от семейство в Русе заради системно

...
Социалните отнеха 11 деца от семейство в Русе заради системно
Коментари Харесай

Социалните отнеха 11 деца на семейство от Русе, родителите ще оспорват решението в съда

Социалните лишиха 11 деца от семейство в Русе поради редовно неглижиране и неприятните условия, в които се отглеждат. Родителите Ивелина Зартова и Красимир Тодоров ще оспорват решението в съда. 

Към момента 8 от децата са настанени в приемни фамилии, едно е в Център за настаняване от фамилен вид и две са в Кризисен център.

Тъй като децата са братчета и сестричета, от Агенцията за обществено подкрепяне разясниха пред OFFNews, че са търсили опция приемните фамилии да са наоколо, с цел да може децата да посещават една и съща детска градина и учебно заведение, където да са дружно денем.

От Агенцията оповестяват още, че са регламентирани контакти сред децата и техните родители за запазване на прочувствената връзка. С децата се работи в посока реинтеграция в рожденото семейство. За някои от тях се дават съпътстващи обществени услуги за оказване на психическа помощ и поддръжка. Работата с родителите също продължава, като на мултидисциплинарна среща е разисквана опцията за осъществяване на фамилна терапия с родителите.

" Толкова години сме ги гледали и без помощта на обществените. Работя като водач в русенска компания, а жена ми взима детски. Справяме се. Искаме да се грижим за децата си. Ние искахме огромно семейство, а и брачната половинка ми не желаеше да прави аборти ", съобщи бащата на децата Красимир Тодоров пред Нова тв.

Семейството се следи от 2013 г. Тогава доктор подава сигнал, че две от децата - близнаци, били с анемия. Година по-късно готварска печка пада върху 3-годишния наследник на Красимир и Ивелина. Момченцето умира на място, а заключението на обществените служби е, че става дума за случай. 

През 2017 година фамилията претърпява нова покруса - умира 40-дневната им щерка Любомира. В известието за гибел една от аргументите е недохранване. Пет месеца по-късно Окръжната прокуратура в Русе образува досъдебно произвеждане и разпорежда на следствието да проверява гибелта и на двете деца. Съмненията са както за немарливост от страна на родителите, по този начин и за неточност на персоналния доктор на дребната Любомира.

На 28 януари в къщата, в която е живяло фамилията, избухва пожар и то остава без дом за известно време. Към момента родителите на децата са наели апартамент в Русе.

OFFNews се свърза с юриста на фамилията Петър Николов, който ще ги съставлява в съда по делата против отнемането на родителските им права.

Той посочи, че все още децата са настанени с краткотрайна заповед по административен ред. След това Дирекция " Социално подкрепяне " би трябвало да инициира съответните искове пред Райония съд в Русе за настаняване на децата. Николов посочи, че предстоят каузи за всяко едно дете, като най-вероятно те няма да се гледат единствено в Русе.

Адвокат Николов разяснява още формираното досъдебно произвеждане от прокуратурата, която проверява гибелта на двете деца на фамилията: 

" Това досъдебно произвеждане няма връзка с нещата, които стават. Конкретната причина е пожарът в дома им. Има къс интервал от време, в който обществените, сякаш обещавайки, че ще оказват помощ за жилище на фамилията, в действителност не подхващат нищо в тази посока. Семейството съумява да си наеме апартамент. Въпреки че има нает подобен с нужния брой кревати в Русе, тези заповеди (бел. ред. за краткотрайно настаняване) са факт "

Според него даже не е ясно каква е тъкмо заплахата за децата, тъй като е написано доста общо, че децата са в риск, само че не е посочено какъв е рискът. 

" В Закона за протекция на детето са изброени тъкмо аргументите, заради които съдът може да ви настани в приемно семейство. Няма нито една точка, в която фамилията да попада в сегашния миг ", разяснява още Петър Николов. 

Той сподели още, че по-големите деца ще бъдат изслушвани в правосъдна зала, тъй като главното, което е заложено в европейските конвенции, е желанието на родителите и на децата да живеят дружно. 

Адвокат Николов разяснява, че е допустимо някои от децата да бъдат върнати на фамилията, а други не, тъй като разнообразни съдии ще се произнасят в другите случаи:

" Всеки арбитър има свое лично разбиране и всеки развой е за настрана дете. Още повече, че те би трябвало да посочат за всяко дете какъв е рискът, тъй като не може повода да бъде обща за 11 деца ". 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР