Социалните медии са част от нашето ежедневие до такава степен,

...
Социалните медии са част от нашето ежедневие до такава степен,
Коментари Харесай

Каква е връзката между Facebook, шоколада и намерените забравени пари в джоба

Социалните медии са част от нашето всекидневие дотам, че милиони хора по света към този момент не могат да си показват живота без тях (потребителите на Фейсбук са два милиарда).

Редица бизнеси са изцяло подвластни от платформите. Те трансформираха публичния ред, потребността ни от другарство, от информация, и методът, по който тя доближава до нас. Приятелства, срещи, раздели, статуси, лайкове, вести и подправени истории - всичко това визира обществото ни по многолик метод.

Ползите на пръв взор са повече, само че не липсват песимисти, които предизвестяват, че Фейсбук и останалите мрежи имат разрушително деяние върху хората и обществото.

Оказва се, че действието на Фейсбук върху мозъка ни е сходно на това, което се случва като хапнем шоколад или си намерим забравени пари в джоба. Точно в този резултат обаче доста хора виждат заплаха.

 Снимка 326620

Чрез серия от опити откриватели от Харвард откриха, че когато разкриваме информация за себе си, активираме онази част от мозъка, която е обвързвана с чувството за наслаждение.

С ядрено-магнитен резонанс са изследвани група хора, които е трябвало да дават отговор на разнообразни въпроси. Учените засичат, че областите на мозъка, свързани с възприятието за задоволство, биват мощно задействани, когато хората приказват за себе си, и доста по-малко ангажирани, когато се приказва за нещо друго.

Според психолози Фейсбук е умислен в светлината на това, че всеки лайк или шерване дават дребна доза допамин, с която бързо се привиква. Именно по този метод обществените медии пристрастяват. Голям проблем е потребността от мигновено задоволство, която обществените медии възпитават в хората. А те стават нетърпеливи, с цел да получат всичко елементарно и незабавно.

 Снимка 296634

Не по-малко рисково е илюзорното чувство, което профилите ни основават. Много хора прикриват същинските си същности, като волно или несъзнателно основават тотално подправена визия за себе си. Също по този начин, в случай че публикуваш фотография, на която получаваш 100 лайка, надалеч не значи, че тези хора в действителност те харесват същински.

Лайковете и емотиконите стартират да заместват същинските страсти и полезности. Сензационните вести изместиха същинските медии, само че грижа на всеки консуматор е да бъде сериозен към това, което " употребява ". Също по този начин човек би трябвало да държи пристрастеността си под надзор, като не позволява общуването в обществените мрежи да измести живия контакт.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР