Социалната пенсия за старост ще се увеличи със 30,43 лева

...
Социалната пенсия за старост ще се увеличи със 30,43 лева
Коментари Харесай

Официално! Социалната пенсия за старост става 307,07 лева от 1 юли

Социалната пенсия за напреднала възраст ще се усили със 30,43 лв. от 1 юли 2024 година и ще стане 307,07 лева Това реши служебното държавно управление през днешния ден.

 

Увеличението с 11% се прави, тъй като със същия % от 1 юли ще се актуализират останалите пенсии по швейцарското предписание. Парите за нарастване са разчетени в бюджета на Държавното публично обезпечаване.

 

Промяната ще засегне над 137,2 хиляди пенсионери. Причината е, че повдигането на обществената пенсия води до увеличение на размерите на пенсиите, несвързани с трудова активност, които се дефинират от този размер (пенсия за военна неработоспособност, пенсия за гражданска неработоспособност, обществена пенсия за неработоспособност и лична пенсия).

Близо 62 хиляди са хората, които получават пенсия, несвързана с трудова активност.

 

Увеличението на обществената пенсия за напреднала възраст ще докара също по този начин до повишение и на добавките, които се дефинират в % от нея. Такава вземат малко над 75 хиляди души.

 

Кой има право на обществена пенсия за напреднала възраст

Право на обществена пенсия имат лицата, навършили 70 година, когато годишният приход на член от фамилията към датата на навършване на възрастта е по-малък от 30 на 100 от сбора на линията на беднотия, избрана за страната през последните 12 месеца. Ако настояването е направено след навършване на 70-годишна възраст и след приключване на 2-месечния период от придобиване на правото (по член 94 от КСО), приходът на член от фамилията се преценя към датата на заявката.

 

При установяване на годишния приход на член от фамилията не се включват:

 

1. добавката за непозната помощ, обезщетенията, индексациите и еднократните заплащания, изплащани към пенсиите;

 

2. помощите, отпуснати при изискванията и по реда на общественото подкрепяне, както и целевите помощи за отопление, отпуснати според нормативен акт;


3. фамилните помощи за деца по член 2, алинея 2 и алинея 3, т. 2 и 3 от Закона за фамилните помощи за деца и месечната добавка по член 42 от Закона за интеграция на хората с увреждания.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР