Социалната пенсия за старост се увеличава с 12% от първи

...
Социалната пенсия за старост се увеличава с 12% от първи
Коментари Харесай

Шалапатова: Социалната пенсия за старост се увеличава с 12% от първи юли

Социалната пенсия за напреднала възраст се усилва с 12% от първи юли. Това разгласи на брифинг в Министерския съвет министърът на труда и обществената политика Иванка Шалапатова, съобщи кореспондент на " Фокус ".

" Социалната пенсия за напреднала възраст се усилва на 276,64 лева от 247 лева Увеличението е с 12%, с колкото се възнамерява да бъдат обновени и пенсиите по така наречен " Швейцарско предписание " от 1 юли тази година.

Промяната ще докара до растеж на пенсиите, които не са свързани с трудовата активност на жителите. Това са пенсиите за военна и гражданска неработоспособност, обществената пенсия за неработоспособност и персоналната пенсия ", съобщи тя.

" Ще се покачат и размерите на нормативно откритите добавки към пенсиите, каквото се поставя на ветераните от войните ", разгласи още Шалапатова. По данни на Национален статистически институт нарастването на обществената пенсия за напреднала възраст ще се отрази на близо 126 хиляди души в цялата страна. " Лицата, които получават пенсия, несвързана с трудовата активност, са 59 600 души.

Лица, които получават добавки към пенсиите, избрани в % от обществената пенсия за напреднала възраст, са 66 100 души. От първи юли всички пенсии ще бъдат осъвременени с 12% ", сподели още министърът. Тя разясни, че от първи юли нараства и минималната пенсия чрез " Швейцарското предписание ".

" От същата дата минималния размер на пенсиите и за застрахователен стаж, и за възраст, при цялостен застрахователен стаж, ще се покачат от 467 на 523,04 лева ", съобщи Шалапатова.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР