Социалната мрежа Х, известна преди като Twitter, бе уличена, че

...
Социалната мрежа Х, известна преди като Twitter, бе уличена, че
Коментари Харесай

Хванаха Twitter да продава данни на разузнавателни агенции

Социалната мрежа Х, известна преди като Twitter, бе уличена, че подава потребителски данни към разследващите организации и правоприлагащи органи в Съединени американски щати, съобщава .

Според отчета на The Intercept данните от Twitter се продават на компанията за наблюдаване Dataminr, която употребява AI технология за непрекъснат мониторинг на обществената интензивност в обществените медии. Тя от своя страна има подписани контракти с редица разследващи служби във Вашингтон.

Практиката е траяла и откакто Twitter бе закупен от Илон Мъск.

" Dataminr има неповторими договорни връзки с Twitter, посредством които има достъп в действително време до цялостния поток от всички обществено налични туитове ", споделя представител на компанията.

Практиката опонира на изказванията на Илон Мъск срещу следенето в мрежата. На пръв взор те опонират и на разпоредбите на обществената мрежа, които гласят, че е неразрешено " провеждането или обезпечаването на наблюдаване, както и събирането на разследваща информация ".

Но тук има една тънка техническа специфичност: данните не отиват непосредствено към държавното управление, а се отдават чартърен на посредническа компания за разбор на данни, която от своя страна работи за държавни организации.

The Intercept разкрива, че практиката е въведена дълго преди Мъск да намерения за покупката на Twitter и най-вероятно е реалност в останалите обществени мрежи, като Фейсбук и Instagram.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР