Социалната мрежа Фейсбук е премахнала три мрежи руски акаунти, опитвали

...
Социалната мрежа Фейсбук е премахнала три мрежи руски акаунти, опитвали
Коментари Харесай

Тролове на "готвача на Путин" са действали в осем африкански държави, съобщи "Фейсбук"

Социалната мрежа " Facebook " е премахнала три мрежи съветски сметки, опитвали да се намесят във вътрешните работи на осем африкански страни. Те също така са били свързани с съветския предприемач, упрекнат в интервенция в американските избори.

Почти 200 акаунта са се целили в жители на Мадагаскар, Централната африканска република, Мозамбик, Демократична република Конго, Кот д’Ивоар, Камерун, Судан и Либия, заяви " Facebook ". И трите мрежи са били свързани с организации, които имат общо с съветския финансист Евгений Пригожин. Пригожин е прочут още като " готвача на Путин ", притежател на съветската " фабрика за тролове " в Санкт Петербург и бе упрекнат от специфичния прокурор Робърт Мюлър. Засега той и юристите му не са дали отговор на изказването на " Facebook ". (Повече за него четете тук.)

В някои страни мрежите са работили с локални жители, с цел да прикрият по-добре произхода си, твърди шефът по киберсигурността Натаниъл Глайшър. По думите му африканците са знаели кой стои зад интервенцията.

Изследователи от Станфордския университет, работили дружно с " Facebook ", настояват, че измежду забърканите компании е съветската частна военна компания " Вагнер ". Източници на организация " Ройтерс " настояват, че тя е провеждала задачи от името на Кремъл в Украйна и Сирия. Миналата година организацията заяви още, че " Вагнер " уголемява активността си към икономическа и дипломатическа активност в Африка. Руските управляващи отхвърлят сходни информации.

В обществените мрежи в Африка са оповестени локални вести, споделяно е също и наличие от Русия. Някои от сметките са били дейни още от 2014 година Харчени са и пари за реклама, въпреки единствено в размер на към 90 хиляди $.

Използвани са и многочислени техники – някои сметки са подкрепяли избран политик или партия, до момента в който други – огромен брой сили. В някои случаи страниците са пропагандирали в интерес на активността на " Вагнер " или на съветски покупко-продажби за естествени запаси.

Тази активност се разграничава от предходните дейности на Агенцията за интернет проучвания (известна още като " фабриката за тролове " ), разяснява някогашният шеф по сигурността на " Facebook " Алекс Стамос, който в този момент работи за Станфорд.

" Франчайз " моделът на работа с локални хора прави интервенциите по-трудни за разкриване. Този метод ще попречи и на новите правила на " Facebook ", съгласно които местоположението на админа на политически страници се разкрива обществено.

Миналата седмица обществената мрежа заяви, че е премахнала мрежа от 50 инстаграм акаунта, свързани с Агенцията за интернет проучвания на Пригожин.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР