Социалната мрежа Facebook, вече известна като Meta Platforms, е заплашена

...
Социалната мрежа Facebook, вече известна като Meta Platforms, е заплашена
Коментари Харесай

Facebook се изправя пред иск за 3.2 млрд. паунда заради пазарната си доминация във Великобритания

Социалната мрежа Фейсбук, към този момент известна като Meta Platforms, е застрашена от групов правосъден иск във Англия на стойност 3.2 милиарда паунда. Обвиненията против компанията са, че тя е злоупотребила с доминантната си позиция на пазара, като е употребила персоналните данни на 44 млн. консуматори, оповестява Reuters.

Искът е заведен от Лиза Ловдал Гормсен, старши консултант на Британската работа за финансово държание (FCA). Тя декларира, че завежда делото от името на потребителите във Англия, които са употребявали обществената мрежа в интервала сред 2015 година и 2019 година Делото ще бъде показано пред Апелативния съд по конкуренцията в Лондон и твърди, че Фейсбук е спечелил милиарди паунди посредством налагане на несправедливи условия, които изискват от потребителите на обществена мрежа да предадат скъпи персонални данни, с цел да получат достъп до нейните услуги. Ловдал Гормсен твърди, че Фейсбук събира данни в границите на платформата си и посредством механизми като Фейсбук Pixel, което ѝ разрешава да построи " цялостна картина " на потреблението на интернет и да генерира скъпи, задълбочени профили от данни за потребителите.

" За 17 години от основаването си Фейсбук се трансформира в единствената обществена мрежа в Обединеното кралство, в която можете да сте сигурни, че ще се свържете с приятелите и фамилията си на едно място. И въпреки всичко Фейсбук имаше и тъмна страна - той злоупотребяваше с пазарното си предимство, с цел да постанова несправедливи условия на елементарните британци, което му даваше опция да експлоатира персоналните им данни ", споделя тя.

От Фейсбук декларират, че хората употребяват услугите й, тъй като те им носят изгода и " имат важен надзор върху това каква информация споделят в платформите на Meta и с кого ".
Реклама Дела против компанията
Делото е заведено няколко дни откакто Фейсбук загуби опит за преустановяване на антитръстово дело от страна на Федералната комерсиална комисия (FTC) - едно от най-големите провокации на държавното управление на Съединени американски щати против софтуерна компания от десетилетия насам, защото Вашингтон се пробва да се оправи с огромната пазарна мощност на огромните софтуерни компании.

В началото на предишния месец бежанците рохинги от Мианмар оповестиха, че ще съдят компанията в Калифорния за 150 милиарда $ поради обвинявания, че обществената мрежа не е подхванала ограничения против враждебния език, довел до принуждение против техния етнос.

В същото време против компанията се водят следствия по отношение на вътрешните документите, разкрити от някогашната служителка на обществената мрежа Франсис Хоган.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Технологии
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР