Социалната мрежа Facebook ще провежда тестове в Канада, които могат

...
Социалната мрежа Facebook ще провежда тестове в Канада, които могат
Коментари Харесай

Facebook тества ограничаване на новините в Канада

Социалната мрежа Фейсбук ще организира проби в Канада, които могат да лимитират някои вести до консуматори в страната, написа на блога на социалата мрежа. Тестовете ще се провеждат през няколко седмици и " дребен % " от засегнатите консуматори ще бъдат известени, в случай че се опитат да споделят вести.

Това е реакцията на Meta, компанията зад Фейсбук, на законопроект, импортиран от ръководещите в страната по-рано тази година. Създаден по пример на сходен австралийски закон, той има за цел да принуди интернет платформи като Фейсбук да подписват партньорства за шерване на доходи с локални новинарски организации. Мотивът за този закон е и частично заради доминирането на Фейсбук и Гугъл на пазара за онлайн реклами, като двата колоса събират 80% от приходите по света.

Според хората на Зукърбърг обаче законопроектът с код C-18 е " фундаментално погрешно законодателство ".

" То подценява действителностите на действието на нашите платформи, желанията на хората, които ги употребяват, и цената, която предоставяме на издателите на вести ", пишат от Meta.

В отговор на това, канадският министър на културата Пабло Родригес назова тестванията " неприемливи ", заяви Ройтерс.

" Когато огромна софтуерна компания ни споделя: " Ако не извършите това или онова нещо, ще спра връзката " - това е опасност ", прибавя той.

От обществената мрежа обаче акцентират, че решението по какъв начин да се преценяват със законодателството е тяхно:

" Въпреки че тези проби са краткотрайни, ние имаме желание да прекратим наличността на вести в Канада вечно след приемането на закон C-18 ".

Фейсбук, Гугъл и други компании в последна сметка се съгласиха с австралийския закон и сега заплащат на издателите за издание на вести със съкратени текстове. Преди да се стигне до това, обаче, Фейсбук реализира опасността си и блокира потребителите от шерване на връзки към вести в страната. По-късно блокажът бе отменен след спомагателни полемики, откакто държавното управление направи промени, които адресираха терзанията на Фейсбук по отношение на цената на платформата му за издателите.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР