Социалната икономика и социалната държава преминаха през много битки. Хората

...
Социалната икономика и социалната държава преминаха през много битки. Хората
Коментари Харесай

Общият кандидат на ПЕС: Да признаем приноса на България за сигурността на Европа, подкрепа за Шенген

„ Социалната стопанска система и обществената страна минаха през доста борби. Хората желаят разцвет и сигурност за своето бъдеще. В момента живеем в ера на преходи – зелен, цифров демографски. Свидетели сме на нова индустриална гражданска война, хората се усещат несигурни. Ето за какво Никола Шмит е точният човек, който да покаже, че социалдемократите имаме доста явен проект за бъдещето и по какъв начин да защитим хората и техните обществени права. Той потвърди това с делата си – инструментът SURE опазване на заетостта за 100 милиарда евро, разширените Младежка и Детска гаранция. Теще остане приоритет за нашето политическо семейство и в бъдеще. “, съобщи Станишев на конгреса на ПЕС в Рим. Там европейските социалисти избираха Никола Шмит, еврокомисар по работни места и обществени права, за общ претендент за ръководител на Европейската комисия на идните през юни европейски избори.

В речта си след избора му, Никола Шмит съобщи: " Единството и солидарността са от главно значение в интервалите на рецесия. Това са полезностите, които ни сплотяват - нас като социалдемократи, и Европейски Съюз. Благодарение на водещата роля на нашето политическо семейство, успяхме да реагираме бързо и с съответни решения на пандемията от Covid-19, спасихме 42 милиона работни места и запазихме милиони предприятия. Намалихме обществените и икономическите последствия с невиждан проект за възобновяване, подкрепихме стопанските системи си в зеления и цифровия преход. Поставихме достолепието на труда в центъра и не позволихме на Европа да поеме по пътя на строгите икономии. Благодарение на концепциите и движещата мощ на нашето политическо семейство, Европа отбрани своите жители. "

Шмит подчертава и върху политическите планове на ПЕС след европейските избори: " Никога няма да последваме крайнодесните, в никакъв случай няма да си сътрудничим с тях. Нито в този момент, нито отсега нататък. И желая да насочва обръщение до европейската десница - ЕНП, и до либералите от АЛДЕ - запазете достолепието си, останете правилни на своята история, на вашия европейски ангажимент - опитът за нормализация на крайната десница е рискова и безотговорна игра. "

Попитан за присъединаването на България и Румъния към Шенген, Шмит съобщи, че постоянно е бил мощен покровител на двете страни:

" Време е двете страни напълно да се причислят към Шенгенското пространство. България е доста деен и значим член на Европейския съюз. От значително значение е да признаем приноса й за сигурността на Европа и да я подкрепим. “

Стефан Льовен, президент на ПЕС: Предстоящите европейски избори са най-важните от 1979 година насам

" Изборът е явен: или десният екстремизъм, или прогресивна Европа, водена от социалдемократите. ", беше главното обръщение на президента на ПЕС при откриването на конгреса в Рим.

Във връзка със обществените аспекти на предизборната акция, Льовен показа: " Европа би трябвало да бъде съюз на опциите за всички. Ние се борим за тъждество и права, тъй като това не е единствено честен императив, само че и логически избор за създаване на по-добро общество за всички. "

Антонио Коща, министър-председател на Португалия, подчертава върху актуалните провокации и неотложната потребност от прогресивни решения. В своето изявление той акцентира значимостта от справяне с инфлацията, сполучливия преход зелената и цифровата промяна, както и даването на решения, свързани с действителната европейска индустриална политика за нови и по-добри работни места.

" Вярваме в мощната обществена основа и в обществения разговор. Гордеем се, че Никола Шмит е лицето на нашата акция. Той изведе проекта за Социалната дирек като приоритет, с помощта на него сме по-близо до реализирането му ", добави португалският министър председател.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР