Социалната дистанция е едно от най-добрите средства за забавяне на

...
Социалната дистанция е едно от най-добрите средства за забавяне на
Коментари Харесай

Как да кажем на приятел, че е глупаво да обикаля баровете... и други неудобни ситуации

Социалната отдалеченост е едно от най-хубавите средства за закъснение на разпространяването на ковид SARS-CoV-2. Тя може понижи цялостната опасност, защото един млад здрав човек може да прекара заболяването леко, само че да го съобщи на възрастни или уязвими хора.

Един препълнен бар е " евентуално най-лошото място за транспорт на болестта ", разяснява епидемиологът Марк Липсич от Школата за публично здраве " Т.Х. Чан " на Харвардския университет. Но какво да се прави, в случай че близки или другари не съблюдават рекомендациите на управляващите да заобикалят огромни събирания и заведения? Изданието на в. " Вашингтон пост " The Lily събра рекомендации.

Тези диалози са неуместни, тъй като в случай че критикуваш някого, че не съблюдава обществена отдалеченост, критикуваш способността му да реши обстановката, разяснява Тим Мюлхоф, учител по връзки в Biola University.

Но с изключение на неуместни, те могат и да са потребни. Социалният напън и шерването на информация могат да трансформират държанието да хората, споделя Кристъл Уотсън от Центъра за сигурност на здравето на Университета " Джонс Хопкинс ". " Трябва да се тревожим и би трябвало да приемем нещата съществено ", споделя тя.

Но по какъв начин тъкмо в другите обстановки?

Приятел поства в " Инстаграм " фотоси от бара, в който е бил предната вечер

" Бих писал персонално известие или бих се обадил, с цел да кажа: " Виж, тормозя се за теб ", споделя Уотсън. " Това, естествено, може да подразни хората. Но е значимо ".

Бих споделил: " Слушай, това е съществено. Мнозина си сътворяваме неудобства и си проваляме обществения живот ненапълно. И ти би трябвало да го направиш, тъй като за някои хора въпросът е на живот и гибел ", изяснява Липсич. " Ако познавам бабите и дядовците му, или различен възрастен негов непосредствен, бих споделил " Ето тези хора би трябвало да защитиш ".

Не бива да започваш диалога сърдит, с мисълта " Не мога да допускам, че вървиш по питейни заведения, що за глупак ", поучава Мюлхоф. Според него е по-добре човек да попита приятеля си дали намира за добра концепция визитата на заведения в подобен миг, дали е осведомен с тематиката и да попита може ли да го достави с информация.

Ако другар каже, че се паникьосвате ненужно

" Бих споделила " Виж какво става в Италия. Болниците са претъпкани с хора в тежко положение. Хората умират без потребност и това се опитваме да предотвратим тук ", е съветът на Уотсън.

Фотогалерия: Рим - напуснатият >

" Дори на мен ми е мъчно да си показва, че здравната ни система може да изпадне в колапс в границите на седмица ", разяснява Липсич. " Но и италианците, иранците и испанците не можеха да си го показват ".

Ако ви поканят на по пиво с десетина други души

" Експертите се боят повече от огромните събирания в клубове и заведения за хранене. Но въпреки всичко бих попитала нещичко, бих определил някои правила. Например домакинът да предизвести хората, че в случай че са заболели, не трябва да идват. И че в случай че някой се разболее след събирането, би трябвало да уведоми другите ", счита Уотсън.

По-малка група хора и събирането да е извън, е съветът на Липсич, съгласно който събирания на двама-трима души са най-хубавия вид. " Трябва да балансираме дълготрайното си обществено и психологично здраве и контрола на заболяването ", споделя той.

" На непосредствен другар бих споделил: " Може и да прекаляваме, само че в този момент би трябвало да заобикаляме тълпите. Обичаме ви, само че се опитваме да преценим какво да вършим, тъй като имаме деца въпреки всичко. Ще пропуснем, само че доста ви благодарим за поканата ", споделя Мюлхоф.

Ако сте значим посетител на женитба

Трудно е да посъветваш някого да анулира сватбата си, това надали би минало добре, признава Уотсън. Ако съм задоволително близка, бих повдигнал въпроса какво ще стане, в случай че някой се болести на сватбата? Дали индивидът би обмислил да я отсрочи? Дали търговците не биха били по-гъвкави с договорите си на този стадий? Тя би посъветвала още двойката да се свърже с гостите и да им каже, че би схванала възможен отвод, тъй че да им даде избор да преценяват сами за себе си.
" Няма здравни управляващи, които да считат, че е добра концепция да се съберат толкоз доста хора на закрито. Сватбата ще би трябвало или да се реалокира на открито, или да се отсрочи ", счита Липсич.

" Ще дойдат хора, които са на възраст над 50 години. Чудя се какво мислите по отношение на тях " - по този начин би почнал диалог Мюлхоф и в случай че не срещне схващане, би траял с " Честно ще си кажа, не ми е удобно бабите и дядовците да са тук. Дали би било мъдро? " Трябва да проведете диалог, не монолог. Дайте образец със себе си, кажете " Аз персонално се тормозя. "

Родът се събира при бабите и дядовците и всички чакат това с неспокойствие

" Определено бих споделила: " Имаме опция да предпазим околните си хора от заболяването. Трябва да отложим събирането. Нали не желаеме да сме отговорни, че възрастните ни родственици са се разболели? ", споделя Уотсън. " Бих обяснила, че смъртността измежду възрастните хора е доста висока, че за тях има заплаха. Дайте им обстоятелства, кажете им какво сте чели, какво знаем, какво се случи в Китай и Италия. "

" Бих предложил да идат по 1-2 души от семейство, вместо всички. Да научат възрастните по какъв начин да боравят с онлайн чатове, да им обезпечат хранителни артикули и медикаменти. Да се възползваме от опцията да държим връзка с тях и с другите от фамилията ", поучава Липсич.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (621)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР