Социалистите се срещнаха с Мария Габриел и ГЕРБ-СДС, за да

...
Социалистите се срещнаха с Мария Габриел и ГЕРБ-СДС, за да
Коментари Харесай

БСП не виждат голяма част от приоритетите си сред приоритетите на Габриел, но се надяват в разговорите това да бъде уточнено

Социалистите се срещнаха с Мария Габриел и ГЕРБ-СДС, с цел да обсъдят целите си и вероятно общо държавно управление. Те обаче разкритикуваха още веднъж ГЕРБ за метода, който са избрали – водачите да не участват на срещите, името на премиера да се оповестява авансово и да не е ясно каква формула на ръководство чакат хората на Борисов, написа „ 24 часа “.

Сформиране на постоянно държавно управление, стабилизиране на обществените финанси и приемането на бюджет 2023 година, правосъдната промяна, конституционната промяна са целите, справяне с инфлацията, справяне с енергийната рецесия, приемането на България в еврозоната, приемане на законите по проекта за възобновяване, възстановяване на сигурността на българите, в това число и битка с войната по пътищата и миграционния напън, влизане в Шенгенското пространство и рационализация на страната, възстановяване на опазването на здравето и превъзмогване на районните разлики са целите, които претендентът за министър председател на ГЕРБ-СДС Мария Габриел показа пред социалистите.

Габриел даде обещание на Българска социалистическа партия, че няма да се реже от обществените заплащания, и ги увери, че основни за нея са младежите, и ще упорства за вложения в STEM центрове, както и поддръжка за креативен и културни центрове.

Георги Свиленски от Българска социалистическа партия поздрави ГЕРБ за номинацията им за министър председател, само че изрече „ оскърбление “ за метода при установяване на премиера и обърна внимание, че би било доста по-добре, в случай че партийните водачи Бойко Борисов и Корнелия Нинова също участваха на срещата.

Отсъствието и на двамата слага избрани въпроси за това по какъв начин вие виждате съставянето на държавно управление. Да се върнем на територията на България, българския парламент, българската реалност. Вие водите диалози с всички парламентарни групи. В рамките на повече от месец на българите не е ясно кой е проект А, кой е проект Б, какво държавно управление търсите – държавно управление на ГЕРБ, на специалисти, на експерти, с „ Продължаваме промяната “ или от специалисти, подкрепено от други политически партии “, изясни Свиленски.

Той напомни, че Българска социалистическа партия към този момент е наясно с целите на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Не му хареса обаче, че не вижда целите на социалистите.

„ Нашите цели, нашата предизборна стратегия, нашите задължения пред обществото, с които сме се явявали на избори и имаме нужната поддръжка, не ги виждаме в тези цели или в по-голямата част от тях, което би трябвало в диалозите да го уточним “, сподели той.

„ Не се приказва нищо за приходи, за повишение на виталния стандарт на българските жители. Цените, инфлацията казахте, само че на нас, на другите не сте го споделили, уповавам се това да е приоритет освен за пред Българска социалистическа партия “, изясни още социалистът. И настоя ГЕРБ да кажат какво тъкмо държавно управление желаят, какво болшинство чака да ги поддържа и дали не престават договарянията с ПП-ДБ.

„ Продължавате ли този диалог с всички за всичко? Така няма да стане. Моят непретенциозен опит в Народното събрание демонстрира, че методът би трябвало да е различен “, изясни той. И напомни, че в последните парламенти е имало всевъзможни опити да се направи държавно управление – с контактни групи, работни групи, екселски таблици и срещи в молове.

„ Трябва да сложим картите на масата и да кажем какво желаеме да се случи в България. Пет целта, безспорни за всички, които да изведат България от обстановката, в която се намира за избраното време, което е належащо. А празните кутийки да ги оставим на Борисов да се забавлява, до момента в който реши дали ще поеме той самодейността, тъй като такива диалози за такава виновна работа би трябвало да се водят от водачите на партиите “, изясни аленият народен представител. Разказа и че е предсказал, че водачът на ГЕРБ ще предложи претендент за министър председател, а след това „ ще се скрие “.

Образование, опазване на здравето и обществена политика са трите най-важни целта на Българска социалистическа партия, стана ясно от думите му. А Шенген и правосъдната промяна били ясни.

Проевропейско, с явен профил на хората, които поддържат целите, към които сме се обединили, с ясни отговорности – по този начин Габриел очерта държавното управление, към което се стреми.

Беше редно тъкмо тъй като не съм си изгубила връзката с България, да се срещна с всички, да се обединим към целите, а след това да си приказваме за кой и по какъв начин, отговори Габриел на Свиленски и изрази страдание, че Нинова не е на срещата.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР