Социалистът печели ключов вот в испанския парламент, който може да проправи път за ново ляво правителство

...
Испанските депутати избраха в четвъртък кандидата на Социалистическата партия за
Коментари Харесай

Испанските депутати избраха в четвъртък кандидата на Социалистическата партия за председател на парламента след внимателно наблюдавано гласуване, което предвещава добро за усилията на Педро Санчес да се върне като министър-председател. |

Сесията в четвъртък беше широко възприемана като пробна преди решаващо гласуване за институция -- което определя кой ще формира правителството -- след неубедителни избори през юли.

Франсина Арменгол, на 52 години, беше назначена за председател на парламента -- третият -най-високият пост в Испания след краля и министър-председателя -- с абсолютно мнозинство от 178 гласа в 350-местната камара.

Нейният избор беше осигурен след сделка в последния момент с твърдолинейната каталунска сепаратистка партия JxCat, която е избран в ролята на създател на краля.

По време на изборите през юли нито левите, нито десните спечелиха достатъчно места, за да съставят работещо мнозинство от 176 мандата -- като всяка страна успя да натрупа междупартийната подкрепа само на 171 законодатели.

Това постави JxCat във влиятелна позиция, като гласовете, подадени от седемте му законодатели в четвъртък, се оказаха решаващи за осигуряването на изборите на Арменгол.

И Санчес се надява, че ще може да направи същото при гласуване за инвеститура , въпреки че експертите казват, че тези преговори ще бъдат много по-сложни.

Въпреки че спечелването на вота за говорител беше "добър знак" за Санчес, това "в никакъв случай не гарантира назначаването му за още един мандат, като се имат предвид значителните пречки за посрещане на исканията на JxCat," каза Федерико Санти, анализатор в Eurasia Group в Лондон.

Гласуването също така подчерта проблемите, пред които е изправен Алберто Нунес-Фейхоо, чиято дясна Народна партия (ПП) спечели изборите, но с по-малко подкрепа от очакваното, което означава, че той ще се нуждае от крайнодясната Vox да състави правителство.

Но вместо да хвърлят подкрепата си зад Кука Гамара, кандидата на ПП в гласуването в четвъртък, 33-мата депутати от Vox гласуваха за свой собствен кандидат, оставяйки Гамара да се лута.

След като избраха говорител, първата работа на парламента ще бъде да избере министър-председател, като гласуването за институция трябва да се проведе по-късно този месец или в началото на септември.

„Не е свързано с институция“

В замяна на своята подкрепа социалистите и техните радикалният ляв съюзник Сумар се е съгласил с четири искания, каза JxCat, настоявайки, че сделката "не е свързана с гласуването за институция".

JxCat каза, че споразумението включва признаване на каталунски като официален език на ЕС и използването на каталунски в парламента на Испания .

Включва също така създаването на две групи за разследване на терористичните атаки в Барселона през 2017 г. и използването на софтуера Pegasus за шпиониране на каталунските сепаратисти.

Но за гласуване за инвеститура летвата е поставена много по-високо.

Сепаратистите искат амнистия за всеки, преследван от испанската съдебна система заради неуспешния им опит за независимост през 2017 г. и референдум за самоопределение, като лидерът на JxCat Карлес Пучдемон изисква солидни гаранции, преди да предложи подкрепа на следващото правителство на Испания.

„Имаме никакво доверие в испанските политически партии“, написа той в сряда на X, платформата за социални медии, известна преди като Twitter.

„Не можем да продължим напред въз основа на обещания, дадени от онези, които винаги не ги спазват, така че трябва да вижте солидни гаранции, преди да се ангажирате да гласувате."

Намигване към сепаратистите

Самият Пучдемон е един от издирваните от испанската съдебна система за ролята му в неуспешния опит за независимост през 2017 г.

Сега на 60 години той оглави регионалното правителство на Каталуния, когато то организира референдум, забранен от Мадрид на 1 октомври 2017 г., последван от краткотрайна декларация за независимост.

Той избяга от Испания малко след това, за да избегне съдебно преследване, и в момента живее в Белгия, откъдето ръководи JxCat.

Изборът на Санчес на Арменгол беше широко възприет като реверанс към сепаратистите: между 2015-2023 г. тя беше регионален лидер на Балеарските острови, където каталунският е широко разпространен.

И в сряда той обеща да насърчи използването на каталонски, баски и галисийски в Европа – отдавнашно искане на националистическите партии.

„В Испания се говори кастилски испански, но също така Каталонски, баски и галисийски. Ще насърчим използването (на тези езици) в рамките на институциите на ЕС в ангажимент, който ще изпълня по време на испанското председателство на ЕС“, каза той за ролята, която Испания пое на 1 юли.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР