Социалдемократическата партия поднесе изненада, като спечели вчера парламентарните избори в

...
Социалдемократическата партия поднесе изненада, като спечели вчера парламентарните избори в
Коментари Харесай

Социалдемократите печелят парламентарните избори в Румъния

Социалдемократическата партия сервира изненада, като завоюва през вчерашния ден парламентарните избори в Румъния. По данни на Централната изборна комисия при преброени 99% от бюлетините партията събира 29.8% от вота за долната камара и 30.2% за горната камара на Народното събрание.

Въпреки това обаче ръководещите либерали са любимци за съставянето на бъдещото държавно управление, оповестява Агенция Франс Прес.

Национално-либералната партия (НЛП) на премиера Лудовик Орбан, която бе любимец в социологическите изследвания, получава 25,11 на 100 от гласовете. Трети останаха от дясноцентристкото обединяване сред “Спаси Румъния “, “Обединение “ и “Партията на солидарността “ (USR-PLUS) с 14.5% за долната камара и 15% за горната.

Като най-голяма изненада се приема резултатът на крайнодесния Съюз за обединяването на румънците, основана преди година, която се бори за обединяването на Румъния и Молдова. Те получават 8.7% в долната камара и 8.8% в горната.

Румъния гласоподава на постоянни парламентарни избори, от които се чака съставяне на устойчиво държавно управление, което да се заеме с ръководството на пандемията от Ковид-19 и превъзмогване на икономическите последствия от нея.

С вота се избират 136 сенатори и 329 депутати в двукамарния парламент за идващите четири години.

Пандемията от Ковид-19 изправи пред съществено тестване румънската здравна система, като интензивните отделения на лечебните заведения са претъпкани с пациенти в тежко положение. През последната седмица съвсем всеки ден се записва нов рекорден брой пациенти с Ковид-19 в интензивни отделения, а броят на инфектираните от началото на пандемията надвиши половин милион души. Смъртните случаи от Ковид-19 в Румъния са над 12 000.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР