Социалдемократът Олаф Шолц бе избран от Бундестага за канцлер на

...
Социалдемократът Олаф Шолц бе избран от Бундестага за канцлер на
Коментари Харесай

Олаф Шолц е новият канцлер на Германия

Социалдемократът Олаф Шолц бе определен от Бундестага за канцлер на Германия, заяви ДПА. С това приключва 16-годишното ръководство на консерваторите отпред с Ангела Меркел, и се проправя пътя за проевропейско съдружно държавно управление, дало обещание да ускори зелените вложения.

За кандидатурата на 63-годишния Шолц, някогашен вицеканцлер и министър на финансите в отиващото си държавно управление на Меркел, през днешния ден гласоподаваха 395 членове на Бундестага, заяви председателката на долната камара на немския парламент Бербел Бас.

Очаква се Меркел публично да се отдръпна в 15 ч., като съобщи поста на Шолц, който през последните 4 години беше неин заместител.

Допитване: Шолц ще остане на поста не повече от един мандат

Близо две трети от германците, интервюирани по отношение на встъпването в служба на новия канцлер на Федерална Република Германия Олаф Шолц, считат, че той ще остане на поста единствено един мандат, сочат данни от изследването на социологическата организация ЮГав, направено по поръчка на ДПА и оповестени през днешния ден.

Двадесет % от интервюираните чакат " светофарната " коалиция на Германската социалдемокатическа партия, " Зелените " и Свободната демократическа партия отпред с политик от ГСДП да се разпадне преди идващите избори. 44 на 100 считат, че Шолц ще остане на поста четири години, само че няма да бъде избран отново и единствено 16 % чакат Шолц да получи и втори мандат. Едва 1,3 на 100 от участвалите в допитването са на мнение, че Шолц ще остане канцлер също толкоз дълго, колкото и предшественичката му Ангела Меркел, която беше канцлер в продължение на 16 години.

Шейсет и три годишният Шолц няколко пъти е казвал, че преглежда своята трипартийна коалиция като дълготраен план, разпрострян се оттатък сегашния мандат.

Бивш финансов министър и вицеканцлер при ръководството на Меркел, Шолц даде обещание да се оправи самоуверено с идните провокации и сподели, че " Германия може да полети ".

Но под една четвърт от германците (22 на сто) чакат огромни промени, съгласно ЮГав.

Общо 51 % имат вяра, че " светофарната " коалиция няма да донесе огромни промени в страната, а 16 на 100 не чакат никакви промени. Единадесет % нямат мнение.

Отчетливо болшинство от 55 на 100 от интервюираните са задоволени от работата на Меркел като канцлер. Само 38 % от участвалите в допитването не са удовлетворени, а 7 на 100 не са дали мнение.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР