Сотир Цацаров пристига в Народното събрание на извънредна комисия за

...
Сотир Цацаров пристига в Народното събрание на извънредна комисия за
Коментари Харесай

Депутат от ГЕРБ поискал 4 тона суджук, уж за премиера, но Борисов не получил нищо

Сотир Цацаров идва в Народното събрание на изключителна комисия за промени в Наказателно процесулания кодекс, където с неговата решаваща поддръжка ще се трансферират делата за корупция против депатути на Специализирания съд и спецпрокуратурата. Когато това стане, делото за суджука, евентуално ще се реалокира в спецпрокуратурата.

Още по тематиката
Брюксел ни съди поради ветроенергиен план в Калиакра, обвързван с някогашен началник на Комисията за потребителите

Съдът даде зелена светлина на парка на консорциум " Уинд енерджи " наоколо до Дуранкулашкото езерото

Депутатът от ГЕРБ Живко Мартинов желал 4 тона суджук, сякаш от името на премиера Бойко Борисов. Но инспекцията на прокуратурата посочила, че нито един суджук не е стигнал до Борисов. Тази потресаваща вест произтече от нарочния брифинг на основния прокурор Сотир Цацаров през днешния ден по обяд. От него се разбра, че следващото искане на депутатски имунитет е във връзка кокошкарски рекет от депутат, който прокуратурата и ДАНС наблюдавали след сигнал от жител.

Живко Мартинов, чийто имунитет основният прокурор изиска през днешния ден от Народното събрание, е народен представител втори мандат. Бил е и в предходното 43-то Народно заседание (2014 - 2017 г.) и съгласно информацията на уеб страницата на Народното събрание по специалност е инженер и управител. Като народен представител той остана надълбоко незнаен, само че преди да стане депутат, е бил общински консултант от ГЕРБ в Добрич. От този интервал името му се появява в изявления в предпазената от " Натура " околност Калиакра.

Това начинание е повода през 2013 година против България да бъде заведено първото дело от Е в Съда на Европейски Съюз (СЕС) след траяла повече от 6 години наказателна процедура поради екологични нарушавания в региона на Калиакра. През януари 2016 година Съд на Европейския съюз постанови, че България е направила нарушавания на няколко европейски наставления.

В фирмите, които построяват ветропарковете в Калиакра и региона на Дуранкулашкото езеро, Живко Мартинов е съучастник дружно с дъщерите на някогашния началник на Комисията за отбрана на потребителите Дамян Лазаров. Заради тази компания Комисията за спор на ползи (от времето на Филип Златанов) образува инспекция против Лазаров, само че не откри нарушаване.

Нищо от тази конспирация не е провокирало интереса на прокуратурата през годините. За сметка на това през днешния ден основният прокурор разгласи, че от 2012 година досега Живко Мартинов редовно е употребявал името на премиера, с цел да упражнява напън върху търговци, и по този метод е получил избрани облаги във тип на суджук на обща стойност 45 хиляди лв., мека мебел и климатик за офиса си.

За тези закононарушения основният прокурор бил сигнализиран на 18 април 2017 година от жител, който след това персонално удостоверил изложеното. Гражданинът бил някогашен чиновник на Министерство на вътрешните работи и като подобен са му били известни доста обстоятелства и условия. Проверката е почнала на 19 април и е водена персонално от прокурор от СГП, разясни през днешния ден Цацаров.

На 17 юли, без значение от дейностите на прокуратурата, и ДАНС подава сигнал до премиера за " евентуални злоупотреби от депутат, който доста интензивно е употребил името на премиера Борисов ". Този сигнал също е бил препратен на прокуратурата персонално от Борисов. " Цялата кореспонденция е на фаза завършила инспекция с съществуване на данни за терзания ", добави Цацаров, представен от " Фокус ".

Според събраните доказателства и свидетелски показания от 2012 година излиза, че обект на този напън от страна на Живко Мартинов е бил единствено един търговец, на който явно му е пристигнало до гуша. На четири пъти Мартинов е желал от търговеца да му бъде възложен по 1 звук суджук, общо - 4 тона на обща стойност 45 хиляди лв., под предлог, че е включен в лист с лица, които би трябвало да подкрепят политическата активност. Иначе ще понесе негативи. Мартинов непроменяемо твърдял, че суджукът е бил предопределен персонално за премиера Борисов, само че инспекцията на прокуратурата открила, че даже един суджук не е достигнал до премиера.

Върху същия търговец е упражняван напън да мебелира с мека мебел офиса на ГЕРБ в Добрич и да сложи климатик. После обаче се оказало, че тези екстри са за офиса на самия Мартинов в качеството му на депутат, разгласи Цацаров през днешния ден.

Мартинов не е първият народен представител от ГЕРБ, чийто имунитет се желае за рекет. През 2012 година в 41-ото Народно заседание бе свален имунитетът на Димитър Аврамов с искане за започване на наказателно гонене против него за търговия с въздействие. Той бе задържан в дома си в Монтана с обвиняване, че е изискал 60 000 лв. и е получил 100 000 лева от локален наедрял земеделец, с цел да уреди проблемите му със земеделските служби. Аврамов напусна Народното събрание и се върна в Монтана, където продължи бизнеса си. След това влезе в настоящето 44-то Народно заседание, само че към този момент с листата на Движение за права и свободи. Междувременно делото против него още тече и на 7 юни основният прокурор още веднъж изиска имунитета му, с цел да може то да продължи.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР