Сотир Цацаров е изпратил писмо с тревожни констатации за състоянието

...
Сотир Цацаров е изпратил писмо с тревожни констатации за състоянието
Коментари Харесай

Главният прокурор поиска проверка за язовир Бели Искър

Сотир Цацаров е изпратил писмо с тревожни констатации за положението на язовирите на премиера Бойко Борисов, който го оповести при започване на съвещанието на Министерския съвет.

 Над 200 язовира у нас са рискови за хората Над 200 язовира у нас са рискови за хората
Над половината язовири са в отчасти неизправно положение, сочи инспекция, разпоредена от прокуратурата. Няма осъдени за неизпълнени наставления, сподели...

Писмото е обвързвано с направените инспекции по язовирите в последните години. От държавното обвиняване обявиха, че са почнали процедура, която може да приключи с санкция за министъра на районното развиване поради безучастие. От районното министерство към този момент са разпоредели на Софийска вода да поддържа по ниско равнище на язовира, до момента в който не бъде осъществена реконструкцията на стената. На този декор инспекция на прокуратурата демонстрира, че над половината язовири у нас са в отчасти неизправно положение.

Проверката се прави поради поредицата наводнения, които в последно време лишиха човешки животи. Дали ще бъдат наложени санкции зависи от контролните органи, които съгласно прокуратурата бездействат. Така порочния кръг се затваря и проблемите, трупани от години се задълбочават.

Проблемът с рисковите язовири у нас е прочут от години. По всичко проличава, че бездействието на институциите по тематиката продължава. Поне по този начин настояват от държавното обвиняване.

Последните данни, които демонстрират, че близо 42 % са годни за употреба. Близо 10 % са в предаварийно положение. Изправните язовири са към 32 %.

Според прокуратурата над 200 язовира у нас са рискови за хората. 80 са язовирите в предаварийно положение. Враца, Плевен и Велико Търново са областите с най-вече язовири в спешно положение.

На този декор няма осъдени за неизпълнени наставления. Вместо да бъдат санкционирани на нарушителите са издадени нови наставления. Само в 11 случая организацията по метрология и механически контрол е направила опит да глоби извършители. При новите наставления на организацията не е имало и краен период за осъществяване на предписанията. Оттам се оправдават с непълна правна уредба. Според прокуратурата обаче организацията има пълномощията да постанова наказания.
Ася Петрова, заместител на основния прокурор при Върховно административната прокуратура: Отново дублирам, че се касае за тежко укоримо безучастие на способените обратно във времето способени органи, които са били повече. Сега единственият способен орган е Държавната организация за метрологичен и механически контрол, което безучастие е довело до това положение на язовирните уреди. Опитваме се да мотивираме контролните органи в границите на нашите пълномощия да си изпълнят отговорностите. Считаме, че законовата наредба е задоволително ясна.
Отговорността кой да направи реконструкцията на язовир Бели Искър се трансферира сред няколко институции - концесионерът Софийска вода, Столичната община и регионалната администрация. Започва процедура, която може да приключи с санкция за министъра на районното развиване и благоустройството за това, че не са подхванати дейности по укрепването на язовира. Днес столичният кмет съобщи, че има няколко плана за реорганизация, само че последната дума имал регионалния шеф, защото язовирът е държавен. От районното министерство са разпоредели на Софийска вода да поддържа по ниско равнище на язовира, до момента в който не бъде осъществена реконструкцията на стената.
Йорданка Фандъкова, кмет на София: Има проблеми, които са установени и тъкмо по тази причина са готови тези планове, с цел да бъде укрепена и по-скоро реконструирана язовирната стена. Проектите са на друга стойност. Ние ще спомагаме и ще подкрепим с всичко, с което може, тъй като уговорката на концесионера е поддръжката, настоящата поддръжка, а това е финансов разход финансова инвестиция и по тази причина сме се договорили, че това ще бъде осъществено от регионалния шеф.

 Регионалното министерство ще апелира глобата поради язовир Регионалното министерство ще апелира глобата поради язовир "Бели Искър "
От ведомството са безапелационни, че не те дават отговор за оборудването и неговата поддържка.
Петьо Велев -директор инженерни и строителни действия в " Софийска вода ": Трябва да успокоим хората. Опасност няма. Има наставление, което е обещано към концесионера водното равнище да бъде поддържано с 2 метра по-ниско от плановото оптимално такова, което концесионера съблюдава безусловно на 100 %. Съответно има и система, която следи придвижванията на стената в действително време и въз основата на докладите можем да кажем, че стената е в едно положително положение. Така че риск към днешна дата няма. От районното министерство прецизират, че следва експертен съвет да дефинира най-хубавото техническо решение за ремонта на стената от направените планове.
От държавната организация по метрологичен и механически контрол отхвърлиха коментар.
 Фандъкова: Има планове за реорганизация на язовирната стена на​ бент. Фандъкова: Има планове за реорганизация на язовирната стена на​ бент. "Бели Искър "
Язовир „ Бели Искър “ има установени проблеми и по тази причина са готови планове за реорганизация на язовирната стена. Това сподели пред публицисти в Министе...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР