СОС се обявява против поскъпването на парното за софиянци и

...
СОС се обявява против поскъпването на парното за софиянци и
Коментари Харесай

София ще поиска помощ от държавата, за да не поскъпне парното

" СОС се афишира срещу повишаването на парното за софиянци и ще желае обезщетения от страната ". Това съобщи на брифинг ръководителят на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев.

Той изясни, че растежът в цената на природния газ се отразява на всички, а освен на „ Топлофикация-София “. „ За да осигурим работата на сдружението, с която сега няма проблеми, свикваме изключителна сесия, с цел да вземем решение и да образуваме преговорен екип от всички политически групи, обединени дружно, с който да желаеме обезщетения от страната, тъй като няма повишаването на природния газ да се заплаща от софиянци. Това не е почтено и заслужено “, акцентира Георгиев.

Председателят на СОС изясни шоковото повишаване с растежа в цените на природния газ, който „ Топлофикация “ купува, както и с квотите. „ Това са 95% от разноските на сдружението. В момента купуваме на 80 лева за мегават/ час.

Цената, която е утвърдена от КЕВР, е 47 лева, която се фактурира в парното. Категорично сме срещу промени в цените, само че страната би трябвало да стъпи по този начин, че буферът да не става " Топлофикация София " и всички други сдружения в такова състояние.

Държавата посредством Фонда за енергийна сигурност и Министерство на финансите би трябвало да показват обезщетения “, уточни Георгиев. По думите му столичани няма да устоят финансово на сходно повишаване. 

Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) одобри решение по отношение на подаденото от " Булгаргаз " заявление за одобряване на цена за месец октомври 2021 година в размер на 94,54 лева./MWh, по която публичният снабдител ще продава природен газ на крайните доставчици и на лицата, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила.

Малко по-рано през днешния ден „ Булгаргаз “ внесе заявление за одобряване цената на природния газ за месец октомври в размер на 94,54 лева Увеличението по отношение на септември е в размер на 36,22%. Това заяви на брифинг Николай Павлов, изпълнителен шеф на „ Булгаргаз “.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР