СОС отпуска пари за 6 автоматични външни дефибрилатора, това каза

...
СОС отпуска пари за 6 автоматични външни дефибрилатора, това каза
Коментари Харесай

Проф. Иво Петров: СОС отпуска пари за 6 автоматични дефибрилатора

" СОС отпуска пари за 6 автоматизирани външни дефибрилатора ", това сподели в " Денят онлайн с Наделина Анева " по Нова Нюз проф. Иво Петров, зам.-председател на СОС.

" Нашите старания за тези дефибрилатори започнаха преди две-три години, тези старания бяха на сътрудници от разнообразни групи в Общинския съвет ", добави той.

Проф. Петров съобщи, че забавянето се е случило, тъй като българското законодателство още не е унифицирано с европейското и няколко текста са противоречиви по отношение на това дали безусловно гладко могат да бъда употребявани дефибрилаторите. Акцентът е, че би трябвало да бъде употребен автоматизиран външен дефибрилатор. Според европейската инструкция, този, който го употребява, няма никакъв риск да повреди пациента, както и самият уред не може да навреди.

Кардиологът изясни, че ролята на дефибрилатора е да възвърне сърдечната активност, когато тя е прекъсната. Внезапната сърдечна гибел е най-честа причина за летален излаз. Около 4 000 българи губят живота си по механизма на неочакваната сърдечна гибел и с това устройство може всеки да помогне - гласова команда на апарата води инцидентен очевидец и той може да избави човешки живот с тези дефибрилатори, сложени на публични места.

" Взехме решението единствено за пилотен план от 6 апарата. Надяваме са на удължение и разширение на плана, а междинната цена на един дефибрилатор е сред 4 и 5 хиляди лв. и те всички дават отговор на европейски критерии - да бъде безвреден, автоматизиран, да има гласова команда на български и да бъде сполучлив ", сподели още експертът.

Според него е добре е да се насити цялата страна с такива апарати.

" България е последният член на Европейски Съюз, който ползва тази инструкция, факт от юни 2012 година. Ние сме запалянковци по тематиката и имаме чернова, която планува промени в Закона за здравето и Наказателен кодекс ", осведоми проф. Петров. А самите дефибрилатори ще бъдат сложени в метрото и други публични места.

Относно опасността от новия вид на Коронавирус Омикрон, кардиологът съобщи, че няма вируси като този, които да не дават сърдечни затруднения и доста постоянно с респираторни вируси се визира сърдечно-съдовата система. " Неминуемо COVID-19 поврежда сърцето и съдовете ", безапелационен е експертът.

Професор Петров добави, че не би приспивал съзнанието на здравната система, че идва по-лек вид, също така, че към момента няма задоволително безапелационна научна информация за Омикрон.

" Трябва да сме подготвени за всевъзможни сюжети, най-хубавият метод на подготвеност е имунизацията, съблюдаване на ограниченията, това би трябвало да е тактиката, която да следваме. Хората да се осведомят, тъй като неинформираното самостоятелно решение е неточност ", сподели още той.

" За доста хора коледен подарък би трябвало да е имунизиране. Дадоха се доста благоприятни условия за имунизация на разнообразни места. Трябва да има голям брой срещи, всички медии да бъдат задължени да отделят най-гледаемо време за такива въпроси, както и експерти да дават отговор на неуместните въпроси. Епидемиолози, вирусолози да приказват с доказателства и назад - самостоятелните отзиви могат да бъдат споменавани, само че да не бъдат съществени ", счита проф. Иво Петров.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР