Сорт Урал“ към момента струва малко над 67 долара на

...
Сорт Урал“ към момента струва малко над 67 долара на
Коментари Харесай

Енергиен експерт: Забраната на ЕС доведе до ръст на цените на горивата

Сорт „ Урал “ все още коства малко над 67 $ на барел. Това е с към 20-25% по-ниска цена от вид „ Бренд “. Така че слагането на таван ще ограничи с над 10% приходите от нефт на Русия, при положение, че цената се резервира.

Това сподели за Euronews Bulgaria енергийният специалист Христо Казанджиев.

Малко евентуално е Русия да откаже да доставя нефт за България, защото притежателят на петрола, доставян в „ Нефохим “ е компания, благосъстоятелност на „ Лукойл “. Така че вътрешнофирмените връзки могат да бъдат направени по метод, по който да съблюдават глобите, само че в последна сметка облагата напълно остава за Русия. Последствията за Русия от въвеждането на този таван във връзка с България ще бъдат минимални. За България също надали ще има някакви последици, защото публично вносителят на петрола ще разгласи цена от 60 $. Но в последна сметка ще продава дериватите на цените на нефт „ Бренд “.

 
Поведението на държавното управление е смущаващо. Не може да се не разрешават едни деривати, а да се позволяват други. Индиректно едно такова държание значи нарушаване на глобите. Така че е доста евентуално България да претърпи някакви наказания, в случай че не се премисли тази позиция.
Преди известно време Еврокомисията публично разгласи, че реекспортът на деривати от съветски нефт, във всички случаи нарушават разпоредбите за възбрана.

Надявам се на здравия разсъдък на управлението на рафинерията да не допусне прекъсване на работата или понижаване на потенциала. Това не би било в полза на самата компания „ Лукойл “. Друг е въпросът, че поемането на контрола от страната на компанията би бил вероятен, в случай че се позовем на закона за енергетиката от позиция на националната сигурност. Нещо, което към този момент се следи в Германия и Италия. Не мисля, че компанията „ Лукойл “ има интерес да провокира такива последици от страна на българската страна.

Общият потенциал на „ Лукойл Нефохим “ е над 7 млн. тона модифициран петрол, от които под 50% са за българския пазар, а останалите за експорт. Последствието за Русия ще е намаляването на облагата от износа при опазване на равнищата на произвеждане и доставка за България.

 
Не мисля, че това би следвало да повлияе върху цените на горивата в България. Последствията ще бъдат занижение на облагите и повишение на разноските. В тази връзка страната би трябвало съществено да намерения за въвеждане на компанията в регулация във връзка с цените.
Понижението на цените в последните дни се дължи на понижението на цената и на „ Бренд “, и на съветския нефт на интернационалните пазари. Но след решението на Европейски Съюз за налагане на възбрана от през днешния ден цената още веднъж стартира да се усилва, което евентуално ще повлияе и цените в България.

Вижте цялото изявление във видеото.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР