Сорин Гриндяну бе отстранен от собствената си партия, от която

...
Сорин Гриндяну бе отстранен от собствената си партия, от която
Коментари Харесай

Парламентът в Букурещ свали бунтовника премиер

Сорин Гриндяну бе отхвърлен от личната си партия, от която наскоро бе изключен.

Още по тематиката

Румънското държавно управление на социалдемократите бе свалено от власт с избор на съмнение в Народното събрание, като за пръв път ръководещата партия внася избор на съмнение против личното си държавно управление, откакто министър председателят отхвърли да извърши решение на партията да подаде оставка и сподели, че ще го направи, в случай че и партийният водач се отдръпна.

Той е бил подсилен от 241 депутати, а 10 народни представители са дали своят вот " срещу ". Общо са дали своят вот 251 парламентаристи от 329. Няколко партии от опозицията отхвърлиха да участват на съвещанието, а от най-голямата опозиционна партия - Национално-либералната, обявиха, че ще участват, само че няма да гласоподават.

Премиерът на Румъния Сорин Гриндяну съобщи по-рано в сряда, че е следил доста деликатно речта на ръководителя на Социалдемократическата партия (СДП) Ливиу Драгня по време на разискванията на импортирания против държавното управление избор на съмнение. " Следих доста деликатно речта на господин ръководителя Ливиу Драгня и с тази тирада си дадох сметка, че който и да е бил и който и да стане предстоящ министър-председател, няма никакъв късмет да упражнява пълномощията си. Никакъв. Чух подмятания, неоправдани обвинявания и клевети ", сподели Гриндяну, който не се поддаде на вътрешнопартийния напън да подаде оставка.

Предложението за събаряне на кабинета бе импортирано от двете партии от ръководещата коалиция - Социалдемократическата и Алианса на либералите и демократите (АЛДЕ), които разполагат с общо 247 места в 465-членния парламент. Текстът на вота обаче бе подписан от 222 народни представители. Независими наблюдаващи, представени от организация Reuters, настояват, че социалдемократите евентуално са недоволни от неуспеха на Гриндяну да разхлаби антикорупционните правила. Опитът на кабинета да сложи предел за присвоена сума за криминализиране на корупцията докара до големи митинги в страната.

Румънският евродепутат Моника Маковей съобщи, че номинирането на министър председател, лоялен на Ливиу Драгня, е опасност по адрес на правораздаването и битката с корупцията, съобщи организация " Аджерпрес ", представена от Българска телеграфна агенция.
Маковей уточни още, че повече от седмица страната е блокирана " заради една-единствена причина - клановете в СДП към този момент не се побират в една и съща партия. Драгня и Понта, водачи на клан, използваха и конфискуваха държавните институции поради вътрешните си битки. Вотът на съмнение СДП против СДП е неповторим и безсрамен ход на Драгня, който знае, че дава начало на ново блокиране на страната ", се показва в прессъобщение на евродепутата Моника Маковей.

Според нея новото държавно управление ще работи в същото положение на неустановеност, тъй като няма да знае по кое време и по какъв начин ще удари още веднъж Драгня. " Така е, когато гласоподават наказателно преследвани, когато гласоподават политици, които крадат, плагиатстват и лъжат, които към този момент са наказани - рискът е да се открадне страната, да се блокира и да се спазари в договаряния, в които има значение единствено персоналният интерес. Както до момента ", добавя Моника Маковей.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР