Сорая Саенс де Сантамария. Сн. ЕПА/БГНЕС Испанският вицепремиер Сорая Саенс

...
Сорая Саенс де Сантамария. Сн. ЕПА/БГНЕС Испанският вицепремиер Сорая Саенс
Коментари Харесай

Набедената от Стоичков за франкистка Сорая де Сантамария стана премиер на Каталуния


Сорая Саенс де Сантамария. Сн. ЕПА/БГНЕС

Испанският вицепремиер Сорая Саенс де Сантамария, която Христо Стоичков упрекна във франкизъм, стана краткотраен министър председател на самостоятелната област Каталуня, заяви в. " Ел Мундо ".

Решението е на испанския министър председател Мариано Рахой, който разпусна районния парламент в Барселона и уволни цялото локално държавно управление отпред с Карлес Пучдемон.

Така беше задействан член 155 от Конституцията в отговор на оповестяването на самостоятелност от страна на Каталуня. Според закона за краткотраен министър председател на региона би трябвало да бъде назначен министър-председателя на Испания, само че той има право да делегира пълномощията си на своя първи вицепремиер. Сорая де Сантамария, която е и министър на териториалните администрации, ще ръководи Каталуня до 21 декември, когато са планувани предварителни избори.

Скандалът сред испанския вицепремиер и Стоичков избухна след извършения референдум за самостоятелност на Каталуня на 1 октомври, разгласен от Мадрид за противозаконен. При конфликти с полицията тогава пострадаха стотици хора, а от ефира на испаноезичната телевизия " Унивисион " в Маями Стоичков изиска оставката на Сантамария, заявявайки, че тя и фамилията й са почитатели на диктатора Франко. После обаче се оказа, че индивидът, посочен за татко на вицепремиерката, не е неин родител.

Сантамария се закани да съди Стоичков, който побърза да се извини, само че единствено за квалификациите по адрес на сина ѝ. Реакцията ѝ бе последвана и от неодобрение от испанското държавно управление към българското външно министерство, което в профил някогашния футболист от поста на почетен консул на българите в Каталуня и Арагон.

Първоначално като причина бе бележит фактът, че Стоичков повече от година и половина живее в Съединени американски щати и не може дейно да упражнява длъжността си. По-късно от Външно се мотивираха, че " в допълнение следва да се има поради, че в бъдеще ефикасното осъществяване на функционалностите на почетен консул от страна на господин Стоичков ще бъде възпрепятствано заради усложняване на връзката му с формалните управляващи на Кралство Испания поради последните му обществени изяви ". В последна сметка външният министър Екатерина Захариева съобщи в прав текст, че този път някогашният футболист е прекалил.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР