Сорая Саенс де Сантамария Правителството на Испания е взело първите

...
Сорая Саенс де Сантамария Правителството на Испания е взело първите
Коментари Харесай

Мадрид вземал мерки срещу избирането на Пучдемон за премиер на Каталуния


Сорая Саенс де Сантамария

Правителството на Испания е взело първите предохранителни ограничения против повторното избиране на Карлес Пучдемон за районен министър председател на Каталуния. Това съобщи вицепремиерът Сорая Саенс де Сантамария, представена от Ройтерс в четвъртък.

Бившият каталунски водач се намира в Брюксел, с цел да избегне арест в Испания поради оповестената през октомври от него самостоятелност на североизточната област. В понеделник ръководителят на новоизбрания каталунски парламент номинира още веднъж Пучдемон за районен министър председател.

" Текущите условия не разрешават неговото избиране ", сподели Сантамария на конференция в Мадрид. Тя акцентира обстоятелството, че против Пучдемон има испанска заповед за арест, и заяви, че държавното управление е поискало от Държавния съвет, върховен съвещателен орган, да реши дали да се оспорва в Конституционния съд номинацията на Пучдемон. Ако отговорът е е позитивен, Конституционен съд ще бъде сезиран неотложно съобщи Сантамария.

Първото гласоподаване за избор на министър председател на каталунското държавно управление би трябвало да се състои не по-късно от 31 януари.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР