Сопраното ЛИНКА СТОЯНОВА пред ВИОЛЕТА ТОНЧЕВА за щастливата си среща

...
Сопраното ЛИНКА СТОЯНОВА пред ВИОЛЕТА ТОНЧЕВА за щастливата си среща
Коментари Харесай

Варненското сопрано Линка Стоянова за Летящия холандец: Музиката на Вагнер се ражда първо в мисълта

Сопраното ЛИНКА СТОЯНОВА пред ВИОЛЕТА ТОНЧЕВА за щастливата си среща с Вагнеровата героиня Сента в „ Летящият холандец “

27 април, 19.00 – предпремиера
12 юли, 21.00 – премиера в ММФ „ Варненско лято “, Опера в Летния спектакъл

През 1980 година Мари Крикорян извършва на варненска сцена ролята на Сента, през 2018-а Линка Стоянова ще пресъздаде тази Ванерова героиня, която украсява репертоара на най-хубавите певици.



Щастлива съм, че ще извърша ролята на Сента, тъй като операта „ Летящият холандец “ не е поставяна от толкоз доста години във Варна и ето в този момент аз имам шанса да се срещна с нея в новата режисура на Варненската опера. Осъзнавам, че това се случва в подобаващ за мен креативен интервал, в който насъбраният житейски и професионален опит ми разрешава да навляза надълбоко в комплицирания Вагнеров свят.
Спомняме си и твоята чудесна Сента от концертното осъществяване на „ Летящият холандец “ в Опера в Летния спектакъл 2013.

Това беше единствено едно хубаво начало, един подстъп към музикалната поетика на Вагнер, която разкрива безкрайни хоризонти за интерпретация. Гениалността на Вагнер е една голяма тематика, само че може би най-голямата му заслуга е, че пресъздава по несравним метод романтизма в немската психика, доста по-различен примерно от френския романтизъм.

Тук може да прибавим и това чувство за метафизичното, което на нас ни липсва...

А може би не ни липсва напълно. Още при първите подготовки целият състав, всички ние изпитахме една особена превъзбуда, която и до момента ни влияе. Усещаме, даже на чисто физическо равнище, по какъв начин ни завладява тази нова, друга и толкоз красива музика. Вселената на Вагнер.

Мнозина се опасяват да пеят Вагнер.

Всеки артист, докоснал се до Вагнер, знае какъв брой прелестен и в същото време какъв брой рисков може да бъде той. При Вагнер вокалното осъществяване се ражда на първо време в мисълта и мисълта би трябвало да го управлява от самото начало. Всяка имитация има своята драматургия и своята мисъл. И в случай че не внимаваш, при осъществяването ще се получи вокално пренасищане, което като се изключи че е рисково за гласа, може да попречи на артиста да издържи цялата партия. Музиката на Вагнер изисква дисциплинираност, изисква рациото да господства над страстта.

При неговата героиня Сента обаче господства страстта...

Образите на Вагнер постоянно са особени, по едно и също време приказни и призрачни, митични. Сента е нормално момиче, което живее още от детството си с историите за Холандеца и постоянно е била влюбена, само че не в самия него, а в визията си за него, в проекцията, в неговия нереален облик - подобен, какъвто тя го вижда в съзнанието си. И когато призракът се материализира, Сента се усеща объркана и ранима. Но въпреки и разпокъсана сред своя вътрешен свят и действителността, тя поредно отстоява полезностите си и остава вярна на любовта: „ Ich bin treu bis zum Tod ” (Вярна съм до гроб). Сента е въплъщение на верността. Верността е главната нишка, главното обръщение в „ Летящият холандец “.

" ЛЕТЯЩИЯТ ХОЛАНДЕЦ "
опера в три дейности от Рихард Вагнер
Диригент Ян ван Маанен
Постановка Деян Миладинович
Режисьор Ивана Драгутинович - Маричич
Диригент на хора Цветан Крумов
Действащи лица и реализатори:
ХОЛАНДЕЦЪТ - Гео Чобанов 
СЕНТА - Линка Стоянова,
ДАЛАНД - Людмил Петров 
ЕРИК - Мирослав Христов
МАРИ СЕНТА - Бойка Василева
КОРМЧИЯ - Арсений Арсов
Оркестър и хор на Държавна опера Варна
Концертмайстори Анна Фурнаджиева, Красимир Щерев
Асистент режисьор Сребрина Соколова
Помощник режисьор Мариана Григорова
Корепетитори: Веселина Маринова, Димитър Фурнаджиев, Соси Чифчиян, Руслан Павлов. Суфльор Димитър Фурнаджиев

Ръководството си резервира правото на промени в програмата

Билети: 10, 15, 20, 30 лева, ВИП с кетъринг 40 лева
БИЛЕТНИ КАСИ: пл. Независимост 1: понеделник-петък 9:00-13:30 и 14:30-20:00; събота 10:00–13:30 и 14:30-19:00; неделя 11:00-16:00, Тел: 052 665 022
www.tmpcvarna.com

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР