Сопот. На днешна дата (6 юни), през 1935 година е

...
Сопот. На днешна дата (6 юни), през 1935 година е
Коментари Харесай

Пловдив: На днешната дата през 1935 година е открита къщата музей „Иван Вазов” в Сопот

Сопот. На днешна дата (6 юни), през 1935 година е открита къщата музей „ Иван Вазов ” в Сопот. Това сподели за Радио „ Фокус ”-Пловдив историкът доцент доктор Петър Ненков. В нея е роден през 1850 година националният стихотворец Иван Вазов. Къщата е издигната през XVІІІ в. от прадядото на Вазов. През юли 1877 година, в разгара на Руско-турската Освободителна война, тя е опожарена.
Идеята за възобновяване ѝ поражда през 1920 година в чест на 70-годишнината от рождението и 50-годишната литературна активност на поета. На 24 октомври същата година е основан „ Комитет за сграда на монумент и къща-музей на националния стихотворец Иван Вазов в гр. Сопот ” и стартира събирането на средства. За възстановката на постройката Вазов прави схема по спомен, а планът е дело на проектант Александър Рашенов по сведения на брата на писателя, военачалник Георги Вазов и сестра му Въла Фетваджиева.
Строежът на къщата стартира през 1931 и приключва през 1935 година.Братята и сестрата на Иван Вазов оказват помощ за възобновяване на интериора на къщата, ръководено от шефа на Етнографския музей в София Стефан Лазаров Костов (Ст. Л. Костов). Идеи за възрожденския жанр на интериора са почерпени и от творчеството на писателя, по-специално романът му „ Под игото “. По концепция на Ст. Л. Костов, една от стаите на къщата показва възстановка на Бръснарницата на Хаджи Ахил с героите от описа „ Хаджи Ахил “ и повестта „ Чичовци “- Хаджи Ахил, Хаджи Бошнак, Иванчо Йотата, Хаджи Смион, Хаджи Караяс.
Цветана ТОНЧЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР