Сопот чества 150 години от рождението на ген. Владимир Вазов.

...
Сопот чества 150 години от рождението на ген. Владимир Вазов.
Коментари Харесай

Сопот чества 150 г. от рождението на ген. Вазов

Сопот празнува 150 години от рождението на ген. Владимир Вазов. Проявите,  отдадени  на героя от Дойран, се провеждат от общината и са в центъра на майските дни на културата. На 16 май, в 11.30 часа, управлението на общината и жители ще положат венци и цветя на паметника на двамата братя - генералите Георги и Владимир Вазови, повдигнат до родната им къща в Сопот.

Ген. Владимир Вазов е  измежду най-големите български военачалници и един от дребното чужденци, чиито имена са записани във военната история на Англия. Трябва да победим или да умрем - различен избор няма! - това са негови думи на Дойранската епопея в Първата международна война.  Именно с тази победа той остава освен в българската история.

Години след боевете през 1936 година британските ветерани го канят като един най-достойните си съперници на бойното поле да участва на конгрес на организацията „ Британски легион ”, честващ успеха на имперската войска през Първата международна война. Посрещат го с почитание и огромни почести. Когато минава, е издигнат почетен легион със флагове.  На парада вземат участие 3000 военни и 200 бойни флагове. Когато се явява делегацията с българина, лорд Милн заповядва: „ Свалете знамената! Минава ген. Вазов - спечелилият от Дойран! “.

Владимир Вазов е роден  на 14 май 1868 година в Сопот. Той е осмо дете в фамилията. Брат е на писателя Иван Вазов, на генерала Георги Вазов и на политика Борис Вазов.

През 1886 година Владимир Вазов устоя сполучливо приемния изпит и постъпва във Военното учебно заведение в София. През Балканската война (1912 - 1913) полковник Вазов командва 4-ти скорострелен артилерийски полк в 1-ва пехотна софийска дивизия, само че най-големите му триумфи са през Първата международна война.

През 1926 година става кмет на София. По време на неговото ръководство до 1932 година е реорганизирана пожарната, построени са рилският и витошкият тръбопровод, разширена е електрификацията, модернизиран е градският превоз.

Общината провежда още няколко прояви в негова чест.

 Следобед в 16.30 часа в къща-музей „ Иван Вазов ” ще се състои среща с проф. Боян Биолчев.

На 16 май, сряда,  в 18.00 часа проф. Огнян Герджиков ще показа соята книга „ Аз не бях политик ”, в срещата ще взе участие и писателят Недялко Йорданов.

На 17 май, четвъртък, за първи път ще бъде връчена премия „ Съба Вазова ”. Призът бе основан предходната година от специфичния Вазов комитет, който дефинира носителя и на премията за литература на името на националния стихотворец.

И двете вечери в Сопот ще има  грандиозни рок концерти. В сряда  на сцената край паметника на Иван Вазов ще забият Васко Кръпката и Подеуне блус бенд,  в четвъртък Фънки, Стенли и другари ще радват сопотненци. Известни групи ще подгряват и двете вечери - Stenli Stefanof - Projekt  и Miror.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР