SophGo, базиран в Китай разработчик на чипове, работи върху няколко

...
SophGo, базиран в Китай разработчик на чипове, работи върху няколко
Коментари Харесай

Китайска компания разработва 64-ядрен RISC-V CPU с основния дизайн на американската компания като американски санкционен стан

SophGo, основан в Китай разработчик на чипове, работи върху няколко високопроизводителни процесора, включващи RISC-V-базиран IP че е лицензиран от SiFive, главен RISC-V IP дизайнер от Съединени американски щати, оповестява HPCwire. Това начинание ненапълно акцентира възходящото въздействие на RISC-V в световната промишленост за чипове и демонстрира за какво някои законодатели в Съединени американски щати са загрижени за тази технология с отворен код.

Първият план на SophGo, основан на RISC-V, е процесорът SG2380, който включва 16 ядра SiFive P670 с четири издания отвън реда, X280 ускорителя на SiFive за AI/ML работни натоварвания и графичен процесор AXT-16-512 на Imagination Technologies. Процесорът е ориентиран най-много към високопроизводителни настолни компютри, само че може да се употребява и за крайни сървъри, които изискват 16 ядра с общо предопределение, както и AI благоприятни условия.

Но SG2380 не е единственият артикул, основан на SiFive в портфолиото на SophGo, защото компанията към този момент разгласи своята система върху чип SG2044, планувана за стартиране през 2024 година Този 120W SoC ще включва до 64 високопроизводителни RISC-V ядра от SiFive, финалната версия на RISC-V вектор разширения, поддръжка на PCIe 5.0, GbE и LPDDR5x. Този процесор ще наследи малко известния SGF2042, който поддържа версия 0.7 на векторни разширения RISC-V и сега се употребява най-много от откриватели.

Както SG2380, по този начин и SG2044 на SophGo би трябвало да бъдат създадени по 12nm софтуерен развой на TSMC. Тези артикули ясно илюстрират духа на съдействие и нововъведенията на RISC-V, сходен на операционната система Linux в нейния световен принос и модел на развиване. Някои американски законодатели обаче обмислят ограничение на съдействието по RISC-V сред американски и китайски компании. Това провокира много несъгласия, като RISC-V International, със седалище в Швейцария, изрично се опълчи на такава държавна интервенция.

Въпреки напредъка и капацитета на RISC-V, необятното му приемане в секторите на сървърите и суперкомпютрите остава надалеч цел. Сегашният пазар е мощно доминиран от x86 чипове, създадени от Intel и AMD, като Arm също съставлява забележителна конкуренция. Междувременно технологиите Arm и x86 се управляват от компании, основани в Съединени американски щати и Обединеното кралство, което значи, че те са обект на разпореждания за надзор на износа. В резултат на това китайските разработчици насочват вниманието си към RISC-V, защото те могат или да получат планове с отворен код и да ги разширят, или просто да проектират високопроизводителна технология през цялото време без никакъв надзор от държавните управления на Съединени американски щати или Обединеното кралство.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР