Соня Йончева представи концерта Коледа във Версай“ заедно с оркестъра

...
Соня Йончева представи концерта Коледа във Версай“ заедно с оркестъра
Коментари Харесай

Соня Йончева вдигна Версай на крака с „Тиха нощ, свята нощ“ на български

Соня Йончева показа концерта „ Коледа във Версай “ дружно с оркестъра и хора на Версайската опера. На пулта бе полският диригент Стефан Плевняк, оповестяват от SY11 Events, съобщи Днес.бг.

Музикалният план и самият избор на композиции е напълно умислен и формиран от българското сопрано. На 10 декември под купола и атмосферата на кралския параклис във Версай – Chapelle royale, издигнат преди повече от триста години, прозвучаха композиции на Георг Фридрих Хендел, Шарл Гуно, Арканджело Корели, Джакомо Пучини, Пиетро Маскани, Андрю Лойд Уебър.

" Исках да показва разнообразна и нетипична коледна стратегия, по тази причина включих в афиша даже и ария от Хондурас, отдадена на Рождество Христово, а със селекцията на композитори за мен бе значимо да извърша творби от разнообразни столетия, на разнообразни езици, с което за следващ път да потвърдим, че музиката и нейните послания приказват на повсеместен език и могат да развълнуват всеки от нас без значение от времето и пространството, в което се намира, и изключително в навечерието на Коледа ", споделя Соня Йончева.

На концерта тя е показала и известни мелодии като Joy to the World, а кулминационната точка на събитието е било осъществяването на песента „ Тиха нощ, свята нощ “. Първия куплет Соня Йончева е изпълнила на български език. Програмата е приключила с няколко биса, измежду които Аve Maria от Франц Шуберт и най-известната френска коледна ария Petit Papa Noël, която цялата зала е запяла дружно със Соня Йончева. След края на концерта тя е благодарила на френската аудитория, която постоянно я посреща извънредно топло.

По време на събитието е участвал и снимачен екип на продуцентската компания на Соня Йончева – SY11 Productions, с цел да запечата фрагменти от целия концерт. Те ще бъдат излъчени при започване на 2024 година. През 2023 година популярният Версайски замък празнува своята 400-годишнина и след коледния концерт отвори особено порти за празнична фото и видеосесия на Соня Йончева.

Тя не за първи път пее във Версай. През 2011 година дебютира на сцената на Opéra Royal в ролята на Клеопатра от операта на Хендел – „ Юлий Цезар “. През ноември 2022 година тя показа и рецитал с творби на Хендел в емблематичната Огледална зала на Версайския замък.

Този репертоар бе пренесен и на столична сцена с рецитал точно на Великден тази година в съпровод на концертмайстора Зефира Вълова и Фестивален оркестър Изкуството на барока.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР