Соня Момчилова e журналист, писател и пиар експерт. Член на

...
Соня Момчилова e журналист, писател и пиар експерт. Член на
Коментари Харесай

Соня Момчилова: Искат да се превърнем в Роскомнадзор и да санкционираме медии

Соня Момчилова e публицист, публицист и пиар специалист. Член на Съвет за електронни медии от квотата на президента Румен Радев, а преди този момент шеф на пресслужбата на служебния кабинет на Стефан Янев.

" Ние се трансформираме в един Роскомнадзор - това се желае от нас. И да глобяваме медии, които да рецитират лозунгите и мантрите, и разказите на генералната линия, на демократичната линия. За какъв демократичен метод приказваме тук? Дори и на един слушател да е обиден ползата, нашата работа е да го отстояваме. Това съобщи в изявление пред Соня Момчилова.

„ Това, на което станахме очевидци при посрещането на българските моряци от " Царевна ", ни дава много мотиви да се замислим до каква степен ефикасен е бил този щаб по спасяването. Високомерието дали не е сложило в риск и дали към момента не подлага на риск живота на капитана и членовете на екипажа, които са към момента на борда на кораба? Това е въпрос, който, аз се надявам, публицистите да продължат да задават. Дали пък някой не рискува живота на съгражданите ни, с ангажимента, че това е спекулативна догадка, само че дали не слага в риск таман, с цел да показва съпричастност към украинските сили? Видяхме фотоси на кораба - обстрелван ли е бил той и от кого? Дали са били държани нашите моряци като жив щит, в случай че се изразим с терминологията на военните дейности? Освен това чухме български моряк, който сподели - " взехме нещата в свои ръце и намерихме метод да се оправим ", съобщи тя.

По сумите и обединението продължава да излъчва разнопосочни сигнали за спасяването на българските моряци.

„ Иначе добре беше проведена акцията, зрелищно, само че ролята на Моисей не му се удаде на премиера, макар добре ситуирания мизансцен, макар проведената съпътстваща група от публицисти и камери.

Тези подиуми ме върнаха години обратно при спасяването на българските медици в Либия, когато също имаше много безредни и екстравагантни, да не употребя по-друг епитет, дейности от страна на българските дипломати и ръководещи.

Дано напъните по спасяването на кораба " Рожен ", който е дебаркирал на пристанището в Черноморск, да бъдат по-успешни и скоро да ги забележим здрави на родна земя. И се запитвам дали медиите ще останат правилни на метода " всяко знамение за три дни ", освен това - " от ден до пладне " стана към този момент. Или ще продължат да изповядват задачата на специалността, а тя е да се търси истината. Тя е значима за националното ни оцеляване сега. Защото разсъдъкът би трябвало да вземе превес над страстите и над уговорките, които е поемал някой някъде”, добави Соня Момчилова.

Запитана дали медиите или институциите са отговорни по проблема с разнопосочната информация за моряците, тя отговори, че съгласно нея главният източник на дезинформация е бил държавното управление.

„ Първо министър-председателят разгласи обществено секретна интервенция. Освен това в действителност прекомерно разнопосочни сигнали се получаваха от хората, които би следвало да ръководят процеса и да подсигуряват сигурността на нашите съграждани, тъй като това е война и ние можехме да ги загубим. За мен държанието на журналиста Волгин, с днешна дата, освен ще се окаже достойното, само че и само вярното. Аз самата съм причина за този фокусиран мониторинг, тъй като превантивно желаех да следим предаването, поради голямата публика, която Петър Волгин има, поради характерния му метод, желанието му да бъде забавен, ексцентричен, ефектен, само че в случай че стартираме да упрекваме лицата и личностите в медиите и за това?!Тогава оставаме на " белия звук " - по този начин назовавам държанието в медиите”.

На въпрос дали по отношение на войната в Украйна някой е желал Съвет за електронни медии да спре повече медии, а освен РТ и " Спутник "?

„ Разбира се, че искаше. Имаше лист с малките екрани. Изобщо сме отново във времето на описите, което на мен ми подухва едни реминисценции, прекомерно тревожни, от 1924-25 година, когато работи Законът за отбрана на страната. И всеки, който не го проповядва, който не скандира лозунгите на вярно насочените и генералната линия, е под опасност - от това да остане без работа, да остане без самун, от това да бъде жертва на " кенсъл културата ", да пострада от игнориране. Страхотно озлобление, което мен ме изумява, тъй като е симптоматично за това, че в случай че Съвет за електронни медии, в това число и аз, съм упреквала Съвета в рестрикции, в това, че е бухалка, в този момент внезапно, от вътрешната страна виждам, че сътрудниците от Съвет за електронни медии в действителност са се ръководели от закона”.

Соня Момчилова уточни, че е обезпокоена от новото звено против дезинформацията, което приготвя министърът на електронното ръководство.

„ То ще е звено за инспекция на обстоятелствата, което ще е друго от другото звено, което се финансира от " Америка за България ". И доколкото разбрах, има желание да се употребява експертизата на този фактчек към НПО-то. Имало и такава концепция, което, нали разбирате защо става дума. Предупредихме! Но е доста плашещо. Истината е, че аз съм съществено обезпокоена от процесите, които текат в медийния ландшафт. Много да внимават при избора на членове на Съвет за електронни медии, бих посъветвала. Не смятам себе си за пример на професионална готовност и обществено утвърждение, само че противоречивите или безспорните фигури са по-подходящите за подобен вид орган? Аз не съм доста сигурна все още. Защото тук видях доста способени хора, които си правят съвършено работата, съблюдават закона, познават го, не са предубедени, не са подвластни. И в това време не са известни.

Ние в Съвет за електронни медии не обладаваме дефинитивната истина. Не можем да сочим с пръст кой е прав и кой - не. Затова има закон, който, да, стар е, да, не планува такива провокации, пред които беше изправена българската медийна колегия през последните години, само че той дава опция за това да се отстоява правото и на плурализъм, и на цветност, и на правота. Защото се притеснявам, че все по-рядко ги забелязвам”, съобщи още тя.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР