Сондата InSight кацна на Марс и изпрати първата си снимка

...
Сондата InSight кацна на Марс и изпрати първата си снимка
Коментари Харесай

InSight кацна на Марс, изпрати първата си снимка

Сондата InSight кацна на Марс и изпрати първата си фотография от Червената планета, заяви американската галактическа организация NASA.

Апаратът кацна върху низина, ситуирана южно от вулканичния конус Елизий. Още малко по на юг се намира кратерът Гейл, чието проучване е предоставено на апарата " Кюриосити ".

Мекото кацане на сондата беше обезпечено благодарение на 12 реверсивни мотора . Въпреки положителното съоръжение кацането беше рисково поради нагряването при навлизането в разредената марсианска атмосфера. InSight е екипиран с термозащитен екран за този стадий от задачата си.

 Намериха подземно езеро на Марс
Намериха подземно езеро на Марс

Откритието усилва опциите за микробен живот

През първите часове от пребиваването му на марсианската повърхнина инженерните екипи на NASA започнаха да тестват системите, с цел да са сигурни, че ще пристъпи сполучливо към същинската част от задачата си - изследване на Марс в дълбочина. За да бъдат тествани всички принадлежности, ще са нужни към два месеца.

InSight е първият галактически уред, който ще надникне под повърхността на планетата. По време на 2-годишната си задача той ще учи тектоничните процеси на Червената планета е тармодинамиката в нейните глъбини. Предвижда се апаратът да прави сондажи с дълбочина до 5 метра.

Учените се надяват с негова помощ да разкрият тайните на развиването на Марс, който в миналото е бил доста сходен на Земята - с по-плътна атмосфера и евентуално течаща вода на повърхността.

Our @NASAInSight spacecraft stuck the #MarsLanding!

Its new home is Elysium Planitia, a still, flat region where it’s set to study seismic waves and heat deep below the surface of the Red Planet for a planned two-year mission. Learn more: https://t.co/fIPATUugFo pic.twitter.com/j0hXTjhV6I
— NASA (@NASA) November 26, 2018

Основният уред на борда на InSight е сеизмографът SEIS. Той е задоволително сензитивен, с цел да улавя трептенията при удари на падащи астероиди . Изучаването на тези талази ще даде опция на учените да схванат по какъв начин се е образувала планетата преди към 4.6 милиарда години.

Наред с това InSight ще чака " марсотресения ". Засега не е известно дали Марс има лична сеизмична интензивност и до каква степен вътрешната му конструкция наподобява на земната - с твърда сърцевина и течна външна част на ядрото.

Засега е признато да се счита, че планетата евентуално има железно ядро, плътна тога и по-лека кора. Няма обаче изясненост къде са границите сред тях.

Мисията на InSight ще продължи 728 земни дни и почти толкоз марсиански. Денонощието на Червената планета е единствено с 37 минути по-дълго, в сравнение с Земята.
Апаратът беше изстрелян на 5 май от военновъздушната база " Ванденберг " в Калифорния.

 Живот на Марс? Може би този път ще се получи…
Живот на Марс? Може би този път ще се получи…

Търсенето на микроорганизми стартира още през 70-те години…
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР