Сондата Хера на Европейската космическа агенция (EКА) беше изстреляна, за

...
Сондата Хера на Европейската космическа агенция (EКА) беше изстреляна, за
Коментари Харесай

Сондата Хера се насочи към астероида, който НАСА отклони

Сондата " Хера " на Европейската галактическа организация (EКА) беше изстреляна, с цел да изследва метеорит, който НАСА нападна преди две години, като генерална подготовка за деня, в който галактическа скала-убиец може да заплаши Земята, оповестяват международните организации, представени от Българска телеграфна агенция. 

Космическият уред се насочи на двугодишно странствуване към дребния, безопасен метеорит Диморфос (Диморф) - сателит на по-голям метеорит, наименуван Дидимос (Дидим). 

Изстреляна от компанията " Спейс екс " от Кейп Канаверал, щата Флорида, задачата на " Хера " е втората част от тест за планетарна отбрана, който един ден може да помогне за спасяването на планетата ни.

Сблъсъкът през 2022 година с галактическия уред ДАРТ (DART) на НАСА съкрати траекторията на метеорита Диморфос. Така беше показано, че в случай че рискова канара се насочи към планетата ни, то има късмет да бъде отклонена от курса си при задоволително ранно предупреждение, напомня Асошиейтед прес.

Учените желаят да проучат от близко последствията от удара, с цел да схванат какъв брой тъкмо е била ефикасна задачата на DART и какви промени може да са нужни за опазването на Земята в бъдеще.

" Колкото повече детайлности можем да получим, толкоз по-добре, защото те ще бъдат значими при планирането на бъдеща сходна задача, в случай че такава се наложи ", сподели Дерек Ричардсън, астроном от университета на Мериленд.

Изследователите желаят да схванат дали DART - редуциране от Double Asteroid Redirection Test, е оставил кратер или пък е трансформирал формата на 150-метров метеорит  Диморфос по-сериозно. Преди удара той приличаше на летяща паница, а в този момент може би наподобява на бъбрек, допуска Ричардсън, който взе участие в задачата на НАСА и в този момент оказва помощ за " Хера ". 

При удара на DART от Диморфос се откъснаха парчета, които се разнесоха на повече от 10 000 км в космоса в продължение на месеци. Някои от тях към момента могат да се въртят към метеорита и да съставляват евентуална опасност за " Хера ", сподели ръководителят на полета Игнасио Танко. " Всъщност не познаваме добре средата, в която ще работим ", добави той. " Но това е смисълът на задачата - да отидем там и да разберем ".

От ЕКА разказват задачата на стойност 363 млн. евро (400 млн. щатски долара) като " следствие на мястото на злополуката ". 

Сондата " Хера " се връща на мястото на закононарушението, с цел да получи цялата научна и техническа информация ", сподели ръководителят на плана Ян Карнели.

Снабден с дузина научни принадлежности, дребният уред с размерите на автомобил " Хера " ще би трябвало да премине около Марс през 2025 година, преди да дойде на Диморфос в края на 2026 година По това време Диморфос и по-големият метеорит Дидимос ще се намират на 195 милиона километра от Земята, отбелязва Асошиейтед прес.

Управлявана от екип в Дармщат, Германия, " Хера " ще се опита да влезе в орбита към скалистата двойка, като дистанциите на прехвръкване последователно ще се понижават от 30 километра до един километър. Сондата ще работи в продължение на най-малко шест месеца, с цел да откри масата, формата и състава на Диморфос.

Нито един от двата метеорита не съставлява опасност за Земята - нито преди, нито след задачата на DART, напомня Асошиейтед прес. Затова и НАСА избра двойката при първата проява за отклонение на сходни небесни тела.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР